Címlap CTMT

Lovaricko shibako grizhipe

Kiadványaink

Radio Romano

Archív

Csatka

Közös Út Baráti Kör

Blog

Névjegy

Gindima

Tumencaj muro dyi sagda. Te na bisterdyon pa jekhavreste, zhikaj e luma luma avla,..

http://rfgy.blog.hu/

Portré

Rostás-Farkas György

CTMT videók

GTranslate

 

Rólunk

CTMT

Cigány Tudományos és Művészeti Társaság



Szlovákiában jártunk PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Vas Gyula   
2010. július 01. csütörtök, 08:45

 
 Ravasz József fotókiállításával kezdődött Bátorkeszin a IV. Nemzetközi Roma   Irodalmi és Művészeti Napok rendezvénysorozata. Az ismert roma költő és emberjogi aktivista fotókiállítását – amely a „Roma Holokauszt 1939–1945” címet viselte, s amelynek anyaga az auschwitzi-birkenaui haláltábor-múzeumokban készült reprofotókból állt – Rostás-Farkas György, József Attila-díjas magyarországi cigány író, költő, műfordító, újságíró, nyitotta meg.

Módosítás dátuma: 2010. december 30. csütörtök, 18:26
Bővebben...
 
A nap története PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Rostás-Farkas György   
2010. június 25. péntek, 18:36

Apám emlékének ajánlom ezt a pár sort. Világjárt ember lévén sok érdekes történetet ismert, s különleges ünnepnek számított, amikor otthon, vagy a tábortűz mellett mesélt családjának, a rokonoknak, az ismerősöknek. A nép apraja és nagyja egyaránt szájtátva hallgatta.

   Nagy meghatódottsággal beszélt őseiről, nemzetségéről. Mintha egy templomban ültünk volna, mikor elénk varázsolta gyermekkorának színhelyeit: Szent Radnát, vagy más búcsújáróhelyeket, ahová minden évben lovasszekérrel elzarándokoltak.   

Módosítás dátuma: 2010. december 30. csütörtök, 18:39
Bővebben...
 
Szendrőlád - Összefogás a bajban PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2010. június 21. hétfő, 15:06

 Méteres vízbe kellett bemenni, menekültek az emberek, pánikba voltak esve. Mindenki próbálta, amit tudott menekíteni, elsősorban a gyerekeket. Éjszakának éjszakáján szóltak: Gabi, gyere mert gond van, a gyerekeket vigyük olyan helyre, hogy biztonságban tudjuk őket.

Kiemelném a polgármestert, mert vannak olyan polgármesterek, akik félvállra veszik az egészet, de a mi polgármesterünk Joó Istvánné nagyon korrekt és nagyon a szívére vette a sorsunkat. Pedig nagyon nehéz, nekem is volt egy olyan pillanatom, hogy azt mondtam, elég volt, álljunk meg, nekem már végem van. De nem adtam fel.  (Lakatos Gábor, CKÖ elnök)

Módosítás dátuma: 2010. december 30. csütörtök, 18:38
Bővebben...
 
A Cigány Tudományos és Művészeti Társaság bemutatása PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2010. május 07. péntek, 20:00

A Cigány Tudományos és Művészeti Társaság (CTMT) 1990-ben alakult meg. A Társaság célja a magyarországi cigányság helyzetének a tudomány és a kultúra eszközeivel való megváltoztatása, jobbítása.

A Társaság maga köré kívánja gyűjteni mindazon cigány és nem cigány származású értelmiségieket, akik a természet- és társadalomtudományok terén olyan új ismeretrendszert kívánnak kialakítani, amely egy megalapozott társadalompolitika kialakításához pillér lehet.

Kiemelt feladatának tekinti a cigányság társadalmi és történeti helyzetének megfelelően kialakult sajátos kultúrájának a megismertetését. Elismertetését annak, hogy a cigányság kultúrája, zenéje, tánca, kézművessége, szokásai, érzelem- és hiedelemvilága az emberiség közös kultúrájának a része. 

Módosítás dátuma: 2010. június 26. szombat, 10:16
Bővebben...
 
«ElsőElőző11KövetkezőUtolsó»

11. oldal / 11
Copyright © 2024 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria