Címlap Cikkajánló

Kiadványaink

Névjegy

Radio Romano

Lovaricko shibako grizhipe

Archív

Közös Út Baráti Kör

Csatka

Rostás-Farkas György

Blog

CTMT videók

GTranslate

 

Közös Út Baráti Kör

vélemény
Mit ér a kultúra, ha cigány? PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Láng Judit   
2017. augusztus 21. hétfő, 13:23

A cigány kultúrának támogatásra, ösztöndíjakra és egy saját intézményrendszerre van szüksége - mondta Rostás-Farkas György a Cigány Tudományos és Művészeti Társaság (CTMT) elnöke, a civil szervezet megalakulásának 25. éves tiszteletére rendezett két napos jubileumi konferencián. Hozzátette: szeretné megélni, hogy mindez megvalósuljon végre: nagyon fontos, hogy a cigány kultúrára a kormányzat szánjon pénzt, mert magyar embereként a jövő generációira adófizető állampolgárokként igenis szükség van. A negyedszázados évforduló kapcsán Rostás-Farkas Györggyel, a CTMT elnökével, a Kethano Drom főszerkesztőjével Láng Judit beszélgetett.

Módosítás dátuma: 2017. augusztus 21. hétfő, 13:49
Bővebben...
 
VADVIRÁGZOKOGÁSÚ KÖLTŐ - Németh Attila verseskönyvébe PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Németh Péter Mykola   
2017. június 15. csütörtök, 20:38

Egy kicsit minden költő, / rokona Jézusnak”, ez nem is lehet másként, hiszen „Annyit szenvedek, mint / őseim a lágerben,” talán azért van ez így, mert „Nekem a költészet / zöld erdőben, / fegyenc – hordta cipő”, s madárlátta magányomban a „temető lett a siratófalam”. A Börzsöny örökéletűvé gondozott virágai között, ahol hózivatarban „Kóbor kutyák ugatnak jégvirágot” a „halállal játszom halálosdit”, miközben „Unom a halált. / Nyakamon lóg, mint bárány / vaskos nyakán a kolomp”, ám egy időntúlivá nőtt pillanat éjszakáján, a Szent István templom holdudvarán „Mózes csipkebokrában / Lángra lobbanok”: - írja mindennapi halálaiban és feltámadásaiban, „tér és idő keresztjére szegzetten” léte tövis geometriájától agyonsebzetten a Kálló - fiú - ember, akit Németh Attilának hívnak.

Módosítás dátuma: 2017. június 15. csütörtök, 20:49
Bővebben...
 
Szatmári mandalák - R. Lakatos Klára festményeiről PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Hemrik László,   
2017. június 15. csütörtök, 20:10

Apuleius szerint a Csend egy arc nélküli ember, fején kalap, meztelen testén csupán egyetlen keresztbe vetett farkasbőr. Egész testét szemek és fülek borítják: mert kevesebbet kell beszélni, de annál többet hallgatni és látni (lásd még Cesare Ripa Iconologiáját).

Még az is megeshet, hogy nem mi nézzük Lakatos Klára rajzait, hanem a rajzokon látható szemek néznek bennünket, lelkes fecsegőket. Ideje végre elbizonytalanodnunk, zavarba jönnünk a tágra nyílt pupillák előtt. Viselkedjünk bölcsen, szálljunk magunkba, a nagyeladások helyett adjunk esélyt a valódi megértésre. Ha van egyáltalán megértés.

Bővebben...
 
Interjú Rostás - Farkas Györggyel PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2017. június 01. csütörtök, 12:01

A Post Bellum Intézet és az 1956-os Intézet Alapítvány részére készített interjú szerkesztett változata

Az interjúkészítés helye és ideje: Kiskunlacháza, 2017. március 7.

Interjúkészítő: Kőrösi Zsuzsanna

K. Zs.: Elkezdjük a beszélgetést Rostás-Farkas Györggyel – Gyuri bácsival, ahogy kérte – 2017. március 7-én Kiskunlacházán. Azt szeretném kérni, hogy menjünk vissza az időben, amennyire vissza tud emlékezni. Meséljen az őseiről, a nagyszüleiről, a szüleiről, tehát a gyökerekről!

R-F. Gy.: Az őseim… Dédapámig tudom a történetünket.

Módosítás dátuma: 2017. június 01. csütörtök, 17:34
Bővebben...
 
Mire felnőnek a cigányok - Interjú Lakatos Menyért íróval PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Scipiádes Erzsébet   
2017. május 07. vasárnap, 19:36

- A Közös Út Archívumából -

- Csak azért kérdeztem, hányan élnek ebben a békásmegyeri panellakásban, mert ezek szerint van akkora, hogy még egy szövetség, a Magyarországi Cigányok Kulturális Szövetségének az irodája is elfér benne.

- Ez azért túlzás, de tény, egyelőre, amíg nem kapunk helyiséget, addig a dolgozószobámban székel a szövetség, ide futnak  be a levelek s a telefonhívások. A Magyarországi Cigányok Kulturális Szövetsége a múlt hónap 12-én alakult meg. Tagságunk Magyarország egész cigánysága.

- S erről már tudnak maguk a cigányok is?

Módosítás dátuma: 2017. május 10. szerda, 12:52
Bővebben...
 
A Romák Világnapján PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2017. április 09. vasárnap, 11:46

Beszédemet azzal a megállapítással kezdeném, mely az általam alapított Cigány Tudományos és Művészeti Társaság, valamit folyóiratunk a Kethano Drom – Közös Út jelmondata is egyben: hogy nincs más út, mint a közös. A közös út, amely a közös jövőt, biztonságot jelentheti mindannyiunk számára, éljünk a világ bármely pontján. 1971. április 8. minden cigány ember életében piros betűs nap kell, hogy legyen. Azon a nevezetes napon fogadalmat tettünk és esküt, hogy sohasem fogjuk elfelejteni, hogy mi cigányok összetartozunk.

Módosítás dátuma: 2017. április 09. vasárnap, 16:05
Bővebben...
 
«ElsőElőző12345678910KövetkezőUtolsó»

1. oldal / 28
Copyright © 2018 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria