Címlap Tanulmányok, kutatások

Kiadványaink

Névjegy

Radio Romano

Lovaricko shibako grizhipe

Archív

Közös Út Baráti Kör

Csatka

Rostás-Farkas György

Blog

CTMT videók

GTranslate

 

Közös Út Baráti Kör

Tanulmányok, kutatások
A család funkcióiban bekövetkezett változások három cigány szerző művei alapján PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Békési Katalin   
2017. július 27. csütörtök, 13:40

„Minden világ megformálja a maga embereit, és minden ember a maga világát. Úgy élnek egymásban, ahogy tudnak, ahogy nekik a legjobb.”

/Lakatos Menyhért: Füstös képek/

Dolgozatomban három, különböző generációhoz tartozó cigány származású író családjáról tett vallomását hasonlítom össze abból a szempontból, hogy az elmúlt században milyen változások történtek és milyen vonások állandósultak a cigány családok életében, a család funkcióiban. Mindezt Lakatos Menyhért Füstös képek, Harkály Emil Elemér Glóriás angyalkák és Jónás Tamás néhány műve alapján tekintem át.

Attachments:
Download this file (A család szerepéről.pdf)A család szerepéről.pdf[ ]364 Kb
Bővebben...
 
A József főherceg tudományos szimpózium emlékére PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Rostás Farkas György   
2017. április 04. kedd, 15:12

A Cigány Tudományos és Művészeti Társaság 1996-ban rendezte meg  4. nemzetközi tudományos konferenciáját, amelynek ünnepi jelleget, hangulatot adott a Habsburg József Károly életműve emlékét ápoló „József főherceg tudományos szimpózium".

Erre a Hadtörténeti Intézet és Múzeum dísztermében került sor, ahol  a kiváló személyiség történelmi érdemeit méltatták, mint a Magyar Királyi Honvédség megteremtőjét, s első főparancsnokát és oly sokoldalú, országos jelentőségű tevékenységét, és azt hogy  milyen kezdeményező, úttörő szerepet töltött be cigányságunk jobb megismerése és megismertetése, a nyelvészet, az értékek felmutatása területein.

Rostás-Farkas György főszerkesztő itt közölt felszólalása nemcsak a főherceg cigány tudományos és társadalmi munkásságának jelentőségét méltatja, hanem mint-egy vallomás is arról, hogy milyen mély emberi kapcsolatok fűzték a főherceghez a cigányságot és ugyanezt ő hogy viszonozta.

Bővebben...
 
A czigányok mint tábori zenészek PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Markó Miklós   
2017. március 14. kedd, 11:19

1896-ban jelentette meg Markó Miklós, saját kiadásában, Czigányzenészek albuma című könyvét, amely nemcsak érdekes kuriózum a maga nemében, hanem saját kutatásai alapján – terjedelmes szócikkeivel és leírásaival – a magyarországi roma muzsikusok első komoly lexikona is a 18. századi Czinka Pannától Dankó Pistáig és a 19. századvég más nagy prímásaiig.

Az albumból egy rövid részletet közlünk az 1848–49-i szabadságharc cigány zenészeiről. A korabeli helyesírást megtartottuk.

Bővebben...
 
ROMOLÓGIA „AKKOR ÉS MOST” PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2017. január 17. kedd, 14:32

A Pécsi Tudományegyetem BTK NTI Romológia és Nevelésszociológiai Tanszék konferenciakötetéről:

2012 tavaszán tanszékünk hagyományteremtő céllal indította útjára a Romológusok Országos Konferenciája címet viselő rendez­vénysorozatot. Az a szándék vezérelt bennünket, hogy összehívjuk az elmúlt években – lassan 15 évről beszélhetünk – nálunk tanult, vég­zett hallgatóinkat, s megszólítsuk őket; mutassák meg, merre tartanak, meddig jutottak, közülük a nem kis számú tudomány közelében ma­radt szakember min dolgozik éppen.

Attachments:
Download this file (Romológia tanulmánykötet.pdf)Romológia tanulmánykötet.pdf[ ]7196 Kb
Bővebben...
 
Gyerekesélyek a végeken PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Husz Ildikó   
2017. január 03. kedd, 16:22

Tanulmányok a leghátrányosabb helyzetű kistérségek gyermekeinek életkörülményeiről

A gyermekek helyzete Magyarországon több szempontból is kedvezőtlen. A relatív jövedelmi szegénységi ráta a gyermeknépesség körében 25 százalék, ami lényegesen magasabb, mint a 15 százalékos országos átlag. (Eurostat 2015) A gyermekvállalás a családok számára komoly szegénységi kockázatot növelő tényező. Ha nem csak a jövedelmi szegénységet, hanem egyéb dimenziókat – a szülők munkaerőpiaci helyzetét és az anyagi deprivációt – is figyelembe vesszük, akkor a gyermekek 41 százaléka él szegénységben és társadalmi kirekesztettségben. (Eurostat 2015)

Bővebben...
 
«ElsőElőző12345678910KövetkezőUtolsó»

1. oldal / 16
Copyright © 2017 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Kiállítás

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Interjú

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria