Címlap Tanulmányok, kutatások

Kiadványaink

Névjegy

Radio Romano

Lovaricko shibako grizhipe

Archív

Közös Út Baráti Kör

Csatka

Rostás-Farkas György

Blog

CTMT videók

GTranslate

 

Közös Út Baráti Kör

Tanulmányok, kutatások
Fekete síkról indult… Kovács József Hontalanról PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kárpáthy Gyula   
2017. október 01. vasárnap, 11:50

„mint meztelen

szablya

a fűben..."

(A „Canto"-ciklusból)

 

 

„A Fekete Síkon: Mohácson születtem, 1950. augusztus 15-én..." Ezzel a mondattal kezdi tömör, 25 soros önéletrajzát Kovács József „Ismeretlen cigány ének" c. verskötete belső oldalán. A Fekete Sík, Mohács mint szimbolika fel-feltűnik verseiben. A fedőlap első oldalán, a címlapon: Péli Tamás „Lovagkor" c. kavargó-drámai festménylátomása, akár ama véres mohácsi csata mementója is lehetne... S a festő személyének választása: már a költő fővárosi életindulására is utalt, hiszen Őnála, a Mester angyalföldi műtermében lelt először Barátra és Otthonra a Mohácsról a világnak vagabund módon nekivágó („lesz ami lesz...") fiatal férfi, aki feltűnést keltett már külsejével is.

Módosítás dátuma: 2017. október 02. hétfő, 15:23
Bővebben...
 
Szepesi József emlékezete PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2017. szeptember 25. hétfő, 13:26

1993-ban jelent meg Szepesi József: A mámor templomában című kötete, melynek fülszövegeit Mészáros György és Horpácsi Sándor írta. A kiváló költő és publicista, újságíró, lapunk a Közös Út - Kethano Drom munkatársa életművére most ezekkel az írásokkal emlékezünk. (rfgy)

Módosítás dátuma: 2017. szeptember 25. hétfő, 13:41
Bővebben...
 
Élő szó - Orsós Jakab világa PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Nádas Péter   
2017. szeptember 25. hétfő, 08:45

Ha azt mondanám, hogy Orsós Jakab született elbeszélő, akkor igazán keveset mondanék. Nem ismerek rajta kívül embert, akiben ilyen mennyiségű eleven történet élne. Ami a lélek ritkán adódó belső képességére utal: a nyugodt megfigyelés és az elmélyült megértés képességére. Aki történetében látja a világot, annak tudnia kell, hogy honnan jövünk és merre tartunk. Ismernie kell a rendet és a zűrzavart. Érezni kell önnön helyét az emberek, a tárgyak és a jelenségek között; ebben nem szabad tévednie.

Módosítás dátuma: 2017. szeptember 25. hétfő, 09:07
Bővebben...
 
A család funkcióiban bekövetkezett változások három cigány szerző művei alapján PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Békési Katalin   
2017. július 27. csütörtök, 13:40

„Minden világ megformálja a maga embereit, és minden ember a maga világát. Úgy élnek egymásban, ahogy tudnak, ahogy nekik a legjobb.”

/Lakatos Menyhért: Füstös képek/

Dolgozatomban három, különböző generációhoz tartozó cigány származású író családjáról tett vallomását hasonlítom össze abból a szempontból, hogy az elmúlt században milyen változások történtek és milyen vonások állandósultak a cigány családok életében, a család funkcióiban. Mindezt Lakatos Menyhért Füstös képek, Harkály Emil Elemér Glóriás angyalkák és Jónás Tamás néhány műve alapján tekintem át.

Attachments:
Download this file (A család szerepéről.pdf)A család szerepéről.pdf[ ]364 Kb
Bővebben...
 
A József főherceg tudományos szimpózium emlékére PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Rostás Farkas György   
2017. április 04. kedd, 15:12

A Cigány Tudományos és Művészeti Társaság 1996-ban rendezte meg  4. nemzetközi tudományos konferenciáját, amelynek ünnepi jelleget, hangulatot adott a Habsburg József Károly életműve emlékét ápoló „József főherceg tudományos szimpózium".

Erre a Hadtörténeti Intézet és Múzeum dísztermében került sor, ahol  a kiváló személyiség történelmi érdemeit méltatták, mint a Magyar Királyi Honvédség megteremtőjét, s első főparancsnokát és oly sokoldalú, országos jelentőségű tevékenységét, és azt hogy  milyen kezdeményező, úttörő szerepet töltött be cigányságunk jobb megismerése és megismertetése, a nyelvészet, az értékek felmutatása területein.

Rostás-Farkas György főszerkesztő itt közölt felszólalása nemcsak a főherceg cigány tudományos és társadalmi munkásságának jelentőségét méltatja, hanem mint-egy vallomás is arról, hogy milyen mély emberi kapcsolatok fűzték a főherceghez a cigányságot és ugyanezt ő hogy viszonozta.

Bővebben...
 
«ElsőElőző12345678910KövetkezőUtolsó»

1. oldal / 16
Copyright © 2018 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria