Címlap Könyvajánló Cigány népismeret - könyvismertető

Kiadványaink

Névjegy

Radio Romano

Lovaricko shibako grizhipe

Archív

Közös Út Baráti Kör

Csatka

Rostás-Farkas György

Blog

CTMT videók

GTranslate

 

Közös Út Baráti Kör

Cigány népismeret - könyvismertető PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2011. március 02. szerda, 13:04

Gazdag empirikus ismeretanyaggal, szív-közeli aspektusból megírt könyvvel ajándékozta meg a közvetlen közelmúltban olvasóközönségét Székely János püspök úr. 125 oldalas, a Szent István Társulat kiadásában megjelent Cigány népismeret című könyve jól átgondolt, tartalmas, hiteles mű, a roma kultúrát bemutató szakirodalom palettáján.

A cigányok jelképei, nyelve, és eredete taglalása után a vándorlással, új hazába érkezéssel, és letelepedéssel foglalkozik, valamint a befogadó népekkel kialakuló harmóniával illetve ellentétekkel. Szép kitérőket téve a cigányok szokásaira, ősi mesterségeire, jeles történelmi és kulturális személyiségeikre, s szól a roma holokauszt és rendszerváltás okozta súlyos krízisekről is, egészen napjainkig áttekintve e sokszorosan megáldott-megátkozott nép sorsának alakulását.

Egyházi méltóságához híven külön fejezetet szentel Boldog Ceferinonak, az igényes felépítésű kötet záró akkordjában pedig klasszikus magyar és cigány írók-költők, valamint festőművészek műveiből való alkotások, szemelvények, költemények válogatásával ébreszt kedvet a kultúra tanulmányozásában való még elmélyültebb kalandozásra.

A fekete-fehér és színes fotókkal, esetenként ritka értékű kuriózumoknak számító felvételekkel csak fokozódik a kötet komplex, helytálló értéke, és rendkívüli hangulatfestő erővel segíti olvasóközönségét megérintetté válni a feldolgozott téma által. A kötet mondatról-mondatra szerzője hatalmas tudásáról és tökéletes tájékozottságáról tanúskodik -, s mind amellett az egész könyvet áthatja az a szeretetteljes és felelősségérzettel társuló hozzáállás, mely a mű születését motiválta.

Szívből ajánlom elolvasásra, tanulmányozásra cigány s nem-cigány olvasóknak egyaránt -, mindnyájunk nevében köszönettel a Püspök Úrnak nemes munkájáért, kívánva életére az Úr további áldását, munkásságára szép eredményeket!

(Pató Selam)

 
Copyright © 2018 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria