Címlap Nagyvilág Híres cigányok Jelentem alázatosan: Dámi

Lovaricko shibako grizhipe

Kiadványaink

Radio Romano

Archív

Csatka

Közös Út Baráti Kör

Blog

Névjegy

Gindima

Tumencaj muro dyi sagda. Te na bisterdyon pa jekhavreste, zhikaj e luma luma avla,..

http://rfgy.blog.hu/

Portré

Rostás-Farkas György

CTMT videók

GTranslate

 

Rólunk

Jelentem alázatosan: Dámi PDF Nyomtatás E-mail
Híres cigányok
Írta: Kisgyörgy Zoltán   
2010. szeptember 15. szerda, 00:07

Cigány katonák a világháborúban

Negyvennyolcas honvédek névsorait nézegetve gyakran akad az ember olyan lajstromra, ahol a vezetéknév szerint szinte biztos, hogy magyar cigány legény viselte a mundért. 1849-ben a szépmezői ütközetben egyetlen Szász nevű árkosi cigány maradt életben, aki behengeredett az Olt teraszáról a folyó mellé, seblázát addig kúrálgatta a hideg vízben, hogy az est leple alatt hazavánszorgott Árkosra.


Mi több, számosan haltak hősi halált a magyar szabadságért, avagy lettek az első világháború hősei, áldozatai. A magyar királyi 24-es brassói — osztrák—magyar — gyalogezredben magyarok, románok és szászok mellett szép számmal találunk cigányokat is. Nevük ott a galíciai és piavéi ütközetek hőseinek névsorában.


A sepsikőröspataki Dámi cigányt e sorok írója gyermekkorában már ősz emberként ismerte: ősz volt haja, ősz volt csutora bajusza. Rostakészítő cigány volt, kutyabőrből készítette a rostát. Vállára kötve hordozta Árkoson. Rostát vegyenek! — kiáltozta. 1941-ben édesapámmal együtt sorozták be a székely határőrségbe. Egyidősek voltak: 1896-beliek. Előbb a sepsiszentgyörgyi víztartálynál megépített honvéd barakktáborban laktak, gyakorlatoztak, onnan vezényelték ki az Úz völgyébe.


— Dámi is velünk volt — mesélte apám. — A németek már rég elhúzódtak, mert szólni kezdtek Moldvában az orosz katyusák! Mi is elindultunk Csíkszentmárton felé, majd tovább, a Hargita irányába. Éhesen és fáradtan érkeztem meg a Tolvajos-tetőre. Egyszer csak hallom: kicsidúr, kicsidúr, jönszeg ide! Égett a tűz. Dámi már pirosra sütött egy libát, együtt lakomáztunk.

Összetartottunk, földiek voltunk. Velünk jött egészen az ausztriai Steier-Alpokig, ahonnan majd megfordultunk, és orosznyelv-tudásom segítségével félig gyalog, félig vonatokon, télvíz idején tetvesen, koszosan érkeztünk haza, át az erdőn, Bölön felől. Minket Árkoson vártak, őt vajon ki várta Kőröspatakon? — soha nem tudtam meg. Becsületes cigány ember volt, viszontagságaink közepette is alázattal viselkedett előttünk, magyarok előtt.


Eddig apám története. Háború után, egy karácsonyi ünnepen Dámi jelent meg lakásunkban, hegedűvel a kezében. Megtört öregember volt már. Öcsémmel néztük, nagy szenzáció volt. Arra kérte apámat, hogy eljátszhassa a Mennyből az angyalt. S mi hallgattuk. Szövegéből érezni alázatos lelkét: Mennyből az angyal, eljött ide magikni... A hozzátok-ra ő már nem mert vállalkozni! Mondanom sem kell, azóta minden karácsonykor vártuk, kérdeztük: édesapám, jön-e már Dámi?


Ma már senki sem tudja Dámi igazi nevét. Kedvem lenne megkeresni a kőröspataki római katolikus egyház halottaskönyvében. Ott biztos, benne van. Buzgó katolikus volt — mondta apám —, a fronton is állandóan imádkozott!


Tiszta lélekkel mondom-írom: Isten áldja emlékét!

(3szek.ro,

illusztráció: Szentandrássy István grafikája)

Módosítás dátuma: 2010. szeptember 15. szerda, 07:14
 
Copyright © 2024 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria