Címlap Cikkajánló közélet-társadalom A tehetségnek nincsen színe

Lovaricko shibako grizhipe

Kiadványaink

Radio Romano

Archív

Csatka

Közös Út Baráti Kör

Blog

Névjegy

Gindima

Tumencaj muro dyi sagda. Te na bisterdyon pa jekhavreste, zhikaj e luma luma avla,..

http://rfgy.blog.hu/

Portré

Rostás-Farkas György

CTMT videók

GTranslate

 

Rólunk

A tehetségnek nincsen színe PDF Nyomtatás E-mail
Írta: prof. Csermely Péter   
2017. április 05. szerda, 10:42

prof. Csermely Péter üzenete elhangzott a Cigány Tudományos és Művészeti Társaság megalakulásának 25. évfordulója alkalmából megrendezett nemzetközi konferencián, 2016. februárjában.

Tisztelt Rostás-Farkas György Elnök Úr! Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves Cigány Testvéreim!

Végtelenül sajnálom, hogy a Rockefeller Alapítványban betöltött tisztségem éppen most szólított New Yorkba, és ezért nem tudok személyesen Önökkel ünnepelni ezen a jeles napon.

25 év egy ember öltő. Ennyi idő alatt a gyermek nemcsak felcseperedik, hanem egzisztenciát és családot teremt. A Cigány Tudományos és Művészeti Társaság is már generációkat segített abban, hogy megerősítsék és megőrizzék kiválóságukat, különlegességüket, megismételhetetlenségüket, és ami a legfontosabb: az Emberségüket.

Személyesen is nagy öröm a számomra, hogy az éppen ezekben a hetekben tíz éves Nemzeti Tehetségsegítő Tanács a Cigány Tudományos és Művészeti Társaság kistestvére lehet. A tehetségeket segítő szándék ebben az évtizedben népmozgalommá vált. Ma már 1500 Tehetségpont, 26 ezer a tehetséget felismerő és segíteni tudó pedagógus, 35 ezer fiatal tehetség és összesen 200 ezer a tehetséggondozásban idehaza és a határon túl részt vevő magyar ember mutatja a tehetség erejét a Kárpát-medencében.

A tehetséggondozás koronaékszerei azok a mozgalmak, amelyek a nehéz sorsú testvéreinket segítik abban, hogy kiteljesedettebb, szebb életet élhessenek. Ezek közé tartozik a Roma Tehetségsegítő Tanács és csaknem 80 tagja közül példaként a Jezsuita Roma Szakkollégium, vagy a Polgár Alapítvány. A magyar tehetséggondozás sikereinek híre ment a világban.

A magyar példa alapján tavaly Európa eddig 25 országára kiterjedő Európai Tehetségsegítő Hálózat alakult, amelynek a módszereit ma már minden kontinensen figyelik és tanulják. Végezetül engedjenek meg nekem egy személyes történetet.

Van nekem egy félig cigány származású fogadott fi am. István állami gondozott volt. Koraszülött, diszlexiás, diszkalkuliás. Kiskorában értelmi fogyatékosnak tartották. Azóta 20 év telt el. A fiam két szakmát szerzett, leérettségizett, lediplomázott szociális munkás szakon. Jelenleg a Cseppkő Utcai Gyermekotthon csoportvezetője. Azokat segíti, aki ő volt hajdanán. A munkája értéket teremt. Kollégái megbecsülik, a gyerekek rajonganak érte.

Kedves Cigány Testvéreim! Azt hiszem ezzel a személyes háttérrel HITELES az, amikor azt mondom: A tehetségnek nincsen színe. A tehetséggondozó olyan ember, aki megtanulta tisztelni a mást, aki megtanulta tisztelni Önöket is. Amikor ezt mondom, jelenleg közel egymillió európai ember áll itt velem együtt. Leszünk mi még sokkal többen is.

Nagyon boldog születésnapot kívánok a Cigány Tudományos és Művészeti Társaságnak és még sokszor 25 év Emberteremtő, nagyszerű munkát. Köszönöm, hogy meghallgattak.

 

 

(

 
Copyright © 2024 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria