Címlap Hírek Hírek röviden Újdonság a lovári nyelvvizsgára készülőknek

Lovaricko shibako grizhipe

Kiadványaink

Radio Romano

Archív

Csatka

Közös Út Baráti Kör

Blog

Névjegy

Gindima

Tumencaj muro dyi sagda. Te na bisterdyon pa jekhavreste, zhikaj e luma luma avla,..

http://rfgy.blog.hu/

Portré

Rostás-Farkas György

CTMT videók

GTranslate

Rólunk

Újdonság a lovári nyelvvizsgára készülőknek PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Dr. Papp János   
2016. július 29. péntek, 09:01

Jó hírrel szolgálhatunk mindazoknak, akik lovári cigány nyelvből szeretnének államilag elismert nyelvvizsga bizonyítványt szerezni. Már nem csak a budapesti Rigó utcában lehet ebből a nyelvből vizsgázni, ugyanis az Oktatási Hivatal, Nyelvvizsgát Akkreditáló Testülete (NYAT) AK-XXXII/2/2016 számú akkreditációs határozatában akkreditálta, az EZRA Humánszolgáltató Kft. Nyelvvizsgaközpontjában kifejlesztett, EZRA (jelentése: segítő) Nyelvvizsgarendszert. Ezáltal az EZRA Nyelvvizsgaközpont, államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítvány kiadására jogosult. A vizsgaközpont Békéscsabán van. Nyelvvizsgát az ország négy városában lehet tenni: Békéscsabán (VOKE Vasutas Művelődési Háza és Könyvtára, 5600 Békéscsaba, Andrássy u. 79-81.), Kecskeméten (Gáspár András Szakközépiskola és Szakiskola, 6000 Kecskemét, Hunyadi tér 2.), Nyíregyházán (Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar, 4400 Nyíregyháza, Sóstói u. 2-4.), Pécsett (Pécsi Tudományegyetem, Idegen Nyelvi Központ 7633 Pécs, Szántó Kovács János u. 1/B.).

A vizsgarendszer négy szinten, belépő-, alap-, közép- és felsőfokon méri a vizsgázók nyelvtudását írásban és szóban a lovári cigány nyelvből.

Az EZRA vizsgarendszer célja: hogy a KER által megjelölt kommunikatív nyelvi kompetenciákat (nyelvi, szociolingvisztikai, pragmatikai) különféle nyelvi tevékenységek során (recepció, produkció, interakció) különféle tartományokhoz (közéleti, személyes, szakmai, oktatási) kapcsolódó kommunikációs témák keretében mérje és értékelje.

Ennek során a nyelvi készségek, ismeretek és jártasságok mérése annak függvényében történik, hogy milyen mértékben valósul meg a kommunikatív szándék.

A vizsga szintjei egymásra épülnek, ezáltal összefüggő rendszert alkotnak. Ennek eredményeként, a KER szintjeivel összhangban, a vizsgaszint emelkedésével a vizsgázóknak egyre magasabb szintű nyelvi készségek, ismeretek és jártasságok birtokában kell lenniük ahhoz, hogy az egyre bonyolultabb kommunikatív feladatokat sikerrel tudják megoldani.

A vizsga kétnyelvű, azaz a négy alapkészség (hallott szöveg értése, olvasott szöveg értése, beszédkészség, íráskészség) mellett a közvetítőkészséget is méri, ezen belül a vizsga az idegen nyelvű szövegek magyarra történő fordítására koncentrál.

A vizsgarendszer mérési és értékelési rendszerének talpköve az érvényesség, a megbízhatóság és a reprezentativitás. Ennek elérése érdekében a vizsgák fejlesztésének és adminisztrálásának elemei szabályozottak és egységesek.

A vizsgarendszer háromféle módon kínál vizsgalehetőséget:

 

·          Komplex vizsga (írásbeli és szóbeli)

·          Írásbeli vizsga

·          Szóbeli vizsga

Az írásbeli vizsgának az olvasott szöveg értése, az íráskészség illetve a közvetítés képezi részét, míg a szóbeli vizsgát a hallott szöveg értése és a beszédkészség alkotja. Az írásbeli vizsgán a vizsgázó maga dönti el, hogy a rendelkezésre álló időből mennyit szán egy-egy vizsgarészre. Az írásbeli vizsga valamennyi komponensénél szótár használata megengedett.

 

A vizsgarendszer szintjei

 

·          belépő szint (A2)

·          alapfok (B1)

·          középfok (B2)

·          felsőfok (C1)

Feladattípusok

 

A vizsgarendszer minden mért készség esetében a lehető legreprezentatívabb mintavételre törekszik. Ennek érdekében az egyes készségeket minden szint és készség esetében két-két eltérő típusú feladattal méri. A gyakorlatban ez a nyitott és zárt feladattípusok kombinációját jelenti.

Értékelés

 

A vizsgarendszer összesen öt területen méri a vizsgázó nyelvtudását; a négy alapkészség mellett a közvetítés is szerepel a vizsgakomponensek között. A hatályos jogszabályoknak megfelelően csak az a vizsga tekinthető sikeresnek, amely esetében mind a négy alapkészséget illetően a vizsgázó teljesítménye eléri a 40%-ot, részvizsgánként összesítve pedig a 60%-ot.

Miért éppen az EZRA vizsgarendszert választják, mert:

 

·           Nevéből adódóan – SEGÍTŐ – elkötelezett, vizsgázó barát.

·          Azt méri, amit a vizsgázó tud, és nem azt, hogy mit nem tud.

·          Megbízhatóan, a legkorszerűbb módon méri a nyelvtudást

·          Nincs pontlevonás, nincs mínusz pont.

·          Szótár használat minden írásbeli feladatrészben megengedett.

·          Nincs részfeladatonkénti időkorlát, kötött megoldási sorrend.

·          A vizsgarendszer a KER-szintekből és tartalmakból indul ki .

·          Pontot ér a felvételin, érettségihez, diplomához jó, nyelvpótlékra jogosíthat.

 

Többet megtudhat innen: http://cigany-nyelvoktatas.hu

 

 

Módosítás dátuma: 2016. július 29. péntek, 09:07
 
Copyright © 2024 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria