Címlap Hírek Hírek röviden Változások a cigány/lovári nyelvvizsgáztatás gyakorlatában

Lovaricko shibako grizhipe

Kiadványaink

Radio Romano

Archív

Csatka

Közös Út Baráti Kör

Blog

Névjegy

Gindima

Tumencaj muro dyi sagda. Te na bisterdyon pa jekhavreste, zhikaj e luma luma avla,..

http://rfgy.blog.hu/

Portré

Rostás-Farkas György

CTMT videók

GTranslate

Rólunk

Változások a cigány/lovári nyelvvizsgáztatás gyakorlatában PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Dr. Papp János   
2014. november 13. csütörtök, 21:44

A cigány értelmiség valamint a kisebbségi képviseletek támogatják a cigány nyelv tanítását, tanulását, ez ebből való nyelv-vizsgabizonyítvány megszerzését. 

A közel múlt történése, hogy 2012-ben az Országos Roma Önkormányzat és a Türr István Képző és Kutató Intézet az ÁROP 2.2.15 Roma felzárkózás módszertani támogatása kiemelt projekt keretében a felnőttképzésben akkreditált nyelvi képzési programot fogadott el. A lovári nyelvi képzést a Nemzeti Munkaügyi Hivatal akkreditálta 2013 nyarán. Ennek keretében közel 250 személy, köztük döntően (80%-ban) roma fiatal tanulhatta az ország különböző településein teljesen ingyen a lovári nyelvet, tanulásához a tankönyveket térítésmentesen megkapta.

A program ki nem mondott, de beteljesült eredménye az is, hogy fellendítette a nyelvi képzést, miközben népszerűsítette a lovári cigány nyelvet. Amire komoly szükség van, mert a statisztikai adatok alapján évről évre egyre kevesebben választják a lovári nyelvet vizsganyelvként. Évente mintegy 800 fő az, aki a Rigó utcai lovári/cigány nyelvvizsgát szeretne a korábbi 2-3 ezer nyelvvizsgázó helyett.

A számok mögött keserű nyelvvizsga-tapasztalatok állnak. Nem egy nyelvvizsgázó ötször, hatszor (vagy többször) is neki vág a szóbeli nyelvvizsgának, mert annak ellenére elbukik a labor feladaton, hogy sorozatosan magas pontszámokat kap a szóbeliztető két vizsgáztató tanártól. Számos esetben lovári anyanyelvi cigány nyelvvizsgázó sem érti ki/meg a hallott cigány nyelvű szöveget, így teljesítménye nem éri el a minimum 40%-ot.

A sorozatos reklamációk hatására Farkas Flórián az Országos Roma Önkormányzat elnöke 2013-ban úgy döntött, hogy az ORÖ a jövőben nagyobb befolyást szerez a lovári nyelvvizsgáztatásában. Ennek megfelelően ORIGÓ nyelvvizsgarendszer szerint az ELTE ITK Kft. új vizsgahelye jöhetett létre Tiszapüspökin 2014 januárjában, az ORÖ fenntartásában lévő köznevelési intézményben. Az új vizsgahely létesítése mellett a személyi feltételek meglétéről is gondoskodott: az ORÖ hat új nyelvvizsgáztatót képeztetett ki a feladat ellátására. Az első önálló nyelvvizsgáztatás 2014. március 05-én sikeresen megtörtént és azóta is folyamatos.

Nagyot léptünk előre, de nem mondhatjuk ki, hogy ezzel a lovári nyelv helyzete véglegesen megoldódott. Sok még a tenni való. Vissza kell állítani a nyelv népszerűségét, pozitív megítélését! Ehhez szükség van a lovári cigány nyelv iránt elkötelezett értelmiségiek közös összefogására, tenni akarására.

 

Dr. Papp János

ORÖ pedagógiai szakértője

 
Copyright © 2024 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria