Címlap Hírek Hírek röviden 150 éves a csatkai kegyhely

Lovaricko shibako grizhipe

Kiadványaink

Radio Romano

Archív

Csatka

Közös Út Baráti Kör

Blog

Névjegy

Gindima

Tumencaj muro dyi sagda. Te na bisterdyon pa jekhavreste, zhikaj e luma luma avla,..

http://rfgy.blog.hu/

Portré

Rostás-Farkas György

CTMT videók

GTranslate

Rólunk

150 éves a csatkai kegyhely PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2014. szeptember 09. kedd, 08:46

Pontosan másfél évszázada szentelték fel a kegykápolnát Csatka legendás völgyében, ahol az elmúlt hét végén is sokan imádkoznak Szűz Máriához, kérve őt családjaik oltalmazására, és a betegek meggyógyítására.

A Komárom-Esztergom megyei Csatka a Veszprémi Főegyházmegyéhez tartozik. Évszázadokon keresztül tömegek zarándokoltak az Irgalmasság Anyjához, míg 1962-ben a veszprémi püspökség hivatalosan is elismerte zarándokhelyként, és engedélyezte a búcsújárásokat.

A kegyhely főbúcsúja szeptember 8-án, Kisboldogasszony ünnepén van. Ilyenkor sokan zarándokolnak a kegykápolnához, ahol a magyaron kívül német és cigány nyelvű szentmisét is tartanak a hazai cigányság országos jelentőségű kegyhelyévé vált kápolnában.

A helyben legjelentősebb egyházi ünnepnek számító - szombattól hétfőig tartó - rendezvény résztvevőinek döntő többsége ezúttal is gépjárművekkel érkezett. A Cigány Tudományos és Művészeti Társaság képviseletében érkező csoportot Rostás - Farkas György író és Kamarás István, történész, politológus vezette.

Az idei jubileumi évben emlékeztek meg a kápolna felszentelésének 150. évfordulójáról: az ünnepi búcsúi nagymisén a kegyhely szabadtéri oltáránál szép számban gyűltek össze a helyi hívek és a zarándokok. Ez utóbbi helyszínen először celebrált szentmisét a község új plébánosa, Holubák Attila, aki szombat délelőtt elsőként szólt a hívekhez.

Az esti  szentmise előtt Rostás – Farkas György, József Attila díjas cigány író, költő üdvözölte a jelenlévőket lovári anyanyelvén, felidézve a cigány zarándoklatok évszázados hagyományait. Beszédében e nemes hagyományok őrzésére és az összefogás fontosságára figyelmeztetett.

Mikor Székely János püspök elkezdte az esti szertartást, már sűrűn csepergett az eső, aztán a későbbiekben özönvízszerűen is zuhogott. Az egyházi méltóság lóvári nyelven és magyarul is szólt a hívőkhöz, hangsúlyozva a családok összetartásának fontosságát, a tisztesség és a becsület betartását, továbbá azt, hogy Szűz Mária és isteni fia egyaránt segítse „cigány népünket és a magyar népet.”

Vasárnap dr. Márfi Gyula veszprémi érsek mutatott be szentmisét Holubák Attilával, a település nemrégiben kinevezett plébánosával.

***

Rostás - Farkas György üdvözlete a csatkai zarándokoknak: https://www.youtube.com/watch?v=jsnlLMmXVgw
Módosítás dátuma: 2014. szeptember 09. kedd, 09:22
 
Copyright © 2024 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria