Címlap Hírek Hírek röviden Roma szépségversenyt rendeztek Hanván

Lovaricko shibako grizhipe

Kiadványaink

Radio Romano

Archív

Csatka

Közös Út Baráti Kör

Blog

Névjegy

Gindima

Tumencaj muro dyi sagda. Te na bisterdyon pa jekhavreste, zhikaj e luma luma avla,..

http://rfgy.blog.hu/

Portré

Rostás-Farkas György

CTMT videók

GTranslate

Rólunk

Roma szépségversenyt rendeztek Hanván PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Juhász Dósa János   
2014. augusztus 01. péntek, 12:50

Másfél éve kezdte meg működését a Purt (Híd) Polgári Társulás, amely a gömöri és nógrádi romák életkörülményein szeretne javítani. A társulásnak mindegy 15 településen van már alapszervezete, s közülük is az egyik legaktívabb a hanvai, amely a napokban roma szépségversenyt rendezett. A győzelmet a 17 éves  rimaszombati Farkas Lujza szerezte meg, két udvarhölgye a kálosai Farkas Rebeka és a gömörsídi Kökény Lea lettek. A közönségdíjat a nézők szavazatai alapján a hazai Zsíros Tímea nyerte. Bő másfél éve alapította a Purtot a Most-Híd parlamenti párt támogatásával a gömöri és nógrádi romák számára ifj. Vavrek István, a tornaljai Kazinczy Ferenc Alapiskola pedagógusa, s talán maga sem hitt abban, hogy a romákat össze lehet fogni, és el lehet velük hitetni azt, hogy nem szabad csak a segélyekre és a központi támogatásra várni, hanem önerőből is nagyon sok mindent meg lehet valósítani. Hanván Szajkó Csaba, Zsíros János, Szajkó Nándor és Zsíros Erik vezetésével jött létre a helyi szervezet, s az elmúlt hónapokban nyüzsgött az élet a helyi romák házatáján.

„Eddig főleg a férfiaknak kedveskedtünk, hisz rendeztünk már focitornát, a község támogatásával a roma soron játszóteret és focipályát is kiépítettünk, s most úgy gondoltuk, hogy felkínálunk valamit a helyi és a környékbeli lányoknak is” – mondja Zsíros János, s ehhez már Szajkó Nándor teszi hozzá, hogy a község támogatása nélkül nem sokra mennének. „Úgy, ahogy rendbetettük a kultúrházat is, hogy meg tudjuk rendezni a versenyt, s még a verseny kezdete előtt felszenteltük a kápolnát is a temetőben.” A Tompa Mihály költőről (aki Petőfi Sándor és Arany János kortársa és barátja volt) elhíresült falu lakóinak nagy többsége református, s mivel csak református templom van a faluban, a helyi katolikusok egy helyiséget bérelnek, itt tartják az istentiszteleteket, vagy Abafalára illetve Velkenyére járnak imádkozni. A romák többsége viszont katolikus, s ezért is tartották fontosnak a kegyhely megépítését a temetőben.

A szépségversenyt a szervezők feltették az egyik közösségi portálra, amelyen keresztül napi kapcsolatban voltak a jelentkezőkkel, akik kettő kivételével meg is jelentek, így 26 lány küzdött a helyezésekért és a héttagú zsűri kegyeiért. A zsűri elnöke id. Vavrek István, a szomszédos Rimaszécsi Alapiskola igazgató-helyettese volt, de a zsűriben helyet foglaltak polgármesterek, vállalkozók és a helyi óvoda igazgatónője is.

A 26 lány a kis színpadon csak háromszori megjelenésre tudott bemutatkozni, előbb szabadon választott ruhában, ezt követően sportos öltözékben, legvégül estélyiben léptek közönség és zsűri elé. A lányok Ruszó Gabriella mikrofonja előtt röviden be is mutatkoztak, s mint kiderült, többségük 14 és 17 év közötti alapiskolás rimaszécsi és hanvai leányzó, de jöttek bátor lányok távolabbi településekről is. Az egyes bemutatkozások között a helyi és rimaszécsi fiatalok szórakoztatták a zsúfolásig megtelt kultúrház közönségét, volt zumba, lambada, de táncra perdült az egyik versenyző, Farkas Rebeka és az egyik zsűritag, Polyák Róbert is (Tóth Veronikával párban), ahogy a rimaszécsi Kalocsai Norbert profi táncos sem maradhatott ki a buliból.

A zsűri elnöke most tényleg nem túlzott, amikor a kiértékeléskor nehéz döntésről beszélt, hisz 26 leányzó közül kellett választani, s mint id. Vavrek István portálunknak elárulta, 4-5 lány kivételével bármelyik esélyes volt a helyezésre. A győzelmet nagy fölénnyel a rimaszombati 17 éves Farkas Lujza szerezte meg, első udvarhölgye a kálosai Farkas Rebeka, míg a második a gömörsídi Kökény Lea lett. A közönségdíjat a mintegy háromszáz néző szavazata alapján a hazai Zsíros Tímea kapta.

A lányok döntő többsége először vett részt hasonló versenyen, de a dobogósok közül Kökény Lea már tapasztalt versenyzőnek számít, hisz tavaly második lett a Fülek Szépén (s ő nyerte a közönségdíjat is), az idén pedig Trencsénben is megmérettette magát a Miss Exynet versenyen. Kozmetikusnak készül, de modelliskolába is jár, s már gyerekkorában erről álmodott Farkas Lujza is, de ahogy megsúgja, eddig nem volt rá lehetősége. Gyerekorvos vagy óvónő szeretne lenni, mert imádja a gyerekeket. Kérdésemre, hogy mit szóltak a szülei ahhoz, hogy benevezett a versenyre, határozottan mondja: „maximálisan támogattak”. A győzelem viszont váratlanul érte.

„Nagyon meglepődtem, amikor megérkeztem, hogy ennyi szép lány jött el Hanvára, s nagy meglepetésként ért, amikor a műsorvezető kimondta a nevemet. Nagyon boldog vagyok.”

Ahogy nagyon elégedettek voltak a nézők és a szervezők is, hisz remek hangulatú, pörgős rendezvényt sikerült tető alá hozniuk, s mivel evés közben jön meg az étvágy, a verseny végén meghirdették a második évfolyamot.


(Juhász Dósa János, fotó: Micsuda András)

Módosítás dátuma: 2014. augusztus 01. péntek, 13:45
 
Copyright © 2024 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria