Címlap Könyvajánló Elballagott Bianka, a dobozi grófnő roma keresztlánya

Lovaricko shibako grizhipe

Kiadványaink

Radio Romano

Archív

Csatka

Közös Út Baráti Kör

Blog

Névjegy

Gindima

Tumencaj muro dyi sagda. Te na bisterdyon pa jekhavreste, zhikaj e luma luma avla,..

http://rfgy.blog.hu/

Portré

Rostás-Farkas György

CTMT videók

GTranslate

 

Rólunk

Elballagott Bianka, a dobozi grófnő roma keresztlánya PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Dányi László   
2014. június 27. péntek, 17:11

Megható, színes műsorral egybekötött ballagási ünnepséget rendezett 8. osztályos tanulói számára a Dobozi Általános Iskola. Bizony nemigen maradt szem szárazon az alsó fokú oktatási-nevelési intézmény udvarán.

A végzős diákok között ott volt a Pete-zugi házuktól lovas hintón érkezett, roma származású Nánási Andrea Bianka és Nánási Krisztina. Az új élet, új lehetőségek kapujában álló Bianka ősszel a gyulai Karácsonyi János Római Katolikus Gimnáziumban kezdi meg középfokú tanulmányait.

Megannyi magyarországi és franciaországi meseíró- és mesemondóverseny győztese ballagása alkalmából szép ajándékot kapott keresztanyjától, a szülőfalujába, Dobozra Nagy-Britanniából hazatért, a római katolikus plébánián berendezett otthonában lakó gróf Jean-Marie Wenckheimtől.

Egyik tanárnője, Futakiné Debreczeni Ilona, a Dobozi Hírmondó ingyenes közéleti, információs és hirdetési önkormányzati havilap felelős szerkesztője írta róla: „Úgy jár-kel közöttünk, teszi csendben a dolgát és éli a kamaszok átlagéletét egy pici lány, mintha valóban ugyanolyan lenne, mint mi. Pedig valamiben mégis más: meséivel, előadó-képességével nemcsak hazánk jó néhány zsűrijét nyűgözte már le; meséinek híre – és ő maga – Franciaországig is eljutott.”

A tanulók búcsúbeszédeit követően Zsigmond Károly igazgató lépett a mikrofonhoz, aki – Simon István Tamás polgármester jelenlétében – nem mulasztotta el megjegyezni, hogy az iskola valamennyi végzős diákja felvételt nyert valamilyen középiskolába.

A nemzetközi kulturális versenyeken elért kiváló eredményeiért jutalmat vehetett át Bianka (versei már a Közös Út – Kethano Drom roma magazinban is megjelentek) a Szózat hangjaival zárult ballagási ünnepségen. Vasárnap hajnalig tartó hatalmas bálon ünnepelt a Nánási család Dobozon, ahol mindig jól megfértek egymással a magyarok és a cigányok.

(Fotók: Dányi László)

 

Módosítás dátuma: 2014. június 27. péntek, 18:03
 
Copyright © 2024 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria