Címlap Hírek Hírek röviden Cigány vendéglő: “Aki egyszer megkóstolja, két napig ezzel álmodik”

Lovaricko shibako grizhipe

Kiadványaink

Radio Romano

Archív

Csatka

Közös Út Baráti Kör

Blog

Névjegy

Gindima

Tumencaj muro dyi sagda. Te na bisterdyon pa jekhavreste, zhikaj e luma luma avla,..

http://rfgy.blog.hu/

Portré

Rostás-Farkas György

CTMT videók

GTranslate

Rólunk

Cigány vendéglő: “Aki egyszer megkóstolja, két napig ezzel álmodik” PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2014. március 07. péntek, 12:32

Előételnek savanyú krumplileves sertésbelsőséggel, főételnek pedig egy kis sült csirkefarhát krumpli móringgal. Ilyen és ehhez hasonló ételeket kínál Ásós Géza családi cigány vendéglője, amely kategóriáját tekintve egyetlen az országban.

“Békés akkori legrosszabb hírű cigány kocsmáját alakítottuk át vendéglővé” – kezdett az alakulás történetébe Ásós Géza tulajdonos, aki feleségével 2011-ben alapította meg Magyarország első cigány éttermét. A Kira Vendéglő – ami egyébként a tulajdonospáros lányáról kapta nevét – hamar kinőtte nem csak a kisváros, hanem a szomszédos megye határait is. Fesztiválról fesztiválra járnak a szakácsok, hogy minél többeknek elhozzák a cigány konyha különlegességeit, a cigány tájjelegű ételeket.

“A nyitást követő népszerűség minden képzeletünket felülmúlta” – mesélt meghatottan a tulaj, aki maga is beáll a tűzhely mögé, esetleg segít a kiszolgálásban. Utóbbira különösen nagy figyelmet fordítanak, a családias hangulat és a baráti kiszolgálás már-már az étterem imidzséhez tartozik, akár hazai pályáról, akár fesztiválról legyen szó. Interjúnkat sem tudtuk a nélkül elkészíteni, hogy ne lépett volna oda hozzánk egy szegedi hölgy megköszönni a finomságokat, aki tavaly találkozott először a cigány ízekkel.

A Szegedi Toros Pálinkafesztivál nyitónapjára disznótoros ételekkel, így töltött káposztával, csülökkel és sült kolbásszal készültek, ráadásul a torkos csütörtök alkalmából mindent féláron kínáltak. “A pacalpörkölt a mai nap sztárja, ebből fogyott a legtöbb.” S valóban, estére már egy morzsányi sem maradt. Azonban szombaton és vasárnap sem marad üresen a stand, szarvaspörkölt lesz kapros krumpli móringgal, ami egyébként egyik kuriózuma az étteremnek. Állítólag annyira finom, hogy aki egyszer megkóstolja, két napig ezzel álmodik.

(Forrás: Gaál Bernadett / szegedma.hu)

Módosítás dátuma: 2014. március 07. péntek, 12:38
 
Copyright © 2024 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria