Címlap

Kiadványaink

Névjegy

Radio Romano

Lovaricko shibako grizhipe

Archív

Közös Út Baráti Kör

Csatka

Rostás-Farkas György

Blog

CTMT videók

GTranslate

Közös Út Baráti Kör

Gallery8 kiállítása: Bemutatkozó Kártyák PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2013. november 26. kedd, 14:29

December 6-án nyílik a Gallery8 új kiállítása Bemutatkozó Kártyák címmel. A tárlat 2014. február 20-ig lesz látható. A Bemutatkozó kártyák egy figyelemfelkeltő kiállítás-koncepció , amelynek egyben az a célja, hogy megfékezze a roma közösségek elleni növekvő diszkriminációt.

 

Kiindulópontul Adrian Piper „bemutatkozó kártya” fogalma szolgál, a kiállítás ennek rekonstruálása és kiterjesztése. Rekonstrukciónk egyben társadalmi aktivizmus, amely minden idők egyik leghatásosabb rasszizmus elleni művészeti állásfoglalásának újrajátszása és újrarendezése révén próbálja orvosolni a diszkriminációt.

Piper első generációs konceptuális művészként szállt szembe a társadalom mindent átható rasszizmusával. Bemutatkozó kártyáival arra buzdított, hogy mindenki vegye saját kezébe a rasszizmussal való konfrontációt. A bemutatkozó kártya a mai névjegykártya elődje volt, olyan társadalmi konvenció, amely egyszerre jelentett felhívást, bemutatkozást és kommunikációs eszközt. Kiállításunk minden darabja ilyen szimbolikus bemutatkozó kártyaként szolgál, hogy felhívja a figyelmet a romák társadalmi, kulturális és területi szegregációjára. A kiállítótérben és azon túl is tényleges Bemutatkozó Kártyákat osztunk majd, amelyeket Adrian Piper Calling Card No2 alkotása ihletett.

A kiállítás középpontjában a művészi gyakorlat kapcsolatteremtő és együttműködő ereje áll. Roma és nem roma európai művészeket kértünk fel együttműködésre. Az alkotások egyaránt felkavarók (kritikusok, elgondolkodtatók), és szépek (szívszorítók, érzelmesek). Fogalmi és médiumbeli változatosságuk ellenére az a közös bennük, hogy mindegyik politikai tettként funkcionál, ideiglenesen átruházva a cselekvés képességét az emberekről a művészetre, hogy erősítse az együttműködést és a társadalmi igazságosságot.

Az erőterek és hatások elég változatosak ahhoz, hogy ne csak a cselekvés vagy a reakció számítson politikai, kritikus tettnek, hanem érzéseink és érzelmeink újraélesztése is. A kiállítás azt próbálja bemutatni, hogy nem csak a képzőművészeti aktivizmus radikális formái lehetnek hatékonyak, hanem az is, amit Tom Blokk "prófétai aktivista művészetnek" nevezett.

A kiállítás része a Gallery8 2013 szeptembere és 2014 szeptembere között megvalósuló programsorozatának, melyet az EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmus és az Autonómia Alapítvány támogat.

***

Gallery8
Mátyás tér 13.
H -1084 Budapest
+36302490222
Módosítás dátuma: 2013. november 26. kedd, 14:37
 
Copyright © 2018 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria