Címlap Könyvajánló Bemutatták Ruva Farkas Pál legújabb kötetét

Lovaricko shibako grizhipe

Kiadványaink

Radio Romano

Archív

Csatka

Közös Út Baráti Kör

Blog

Névjegy

Gindima

Tumencaj muro dyi sagda. Te na bisterdyon pa jekhavreste, zhikaj e luma luma avla,..

http://rfgy.blog.hu/

Portré

Rostás-Farkas György

CTMT videók

GTranslate

 

Rólunk

Bemutatták Ruva Farkas Pál legújabb kötetét PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2013. július 28. vasárnap, 06:56

Angyalok, ha démonok címmel, bemutatták Ruva Farkas Pál legújabb kötetét a Kogart Házban. A július 25-i bemutatón Hermann István könyvszakértő rámutatott: az író, költő, szociológus műveiben és életével megtanít arra, hogy mindig van újrakezdés, a megszerzett tudás a miénk marad. Péli Ildikó festőművész pedig arról beszélt, hogy Ruva köteteinek minden sorában ott lüktetnek az átélt élmények. A bemutatón az is elhangzott, hogy a nem cigányoknak és cigányoknak egyaránt magukba kell nézniük, hogy ne szalasszuk el az együttélés lehetőségét.

„Írásai közelebb visznek a tudathoz, hogy egyek vagyunk. Olvasva őt, ebben a tudatban vagyunk képesek élni, dolgozni, alkotni” – jellemezte köszöntőjében Ruva Farkas Pál köteteit Kovács Gábor, a Kogart Művészeti Alapítvány létrehozója a cigány író, költő, szociológus legújabb, Angyalok, ha démonok című könyvének bemutatóján.

A művekből Nyári Oszkár * színművész-rendező olvasott fel, kiemelve az író üzenetét: „Nem hasonlíthatsz azokra, akik koldulnak vagy lopnak. Te a tudományokból élsz, de nem a tenyérjóslásból.” Ruva Farkas Pál arra int, hogy a cigányság éljen lélekgyógyító erővel, amely eredetétől fogva benne lakozik, ha figyelnek rá: ennek oka, hogy a cigányok elsősorban az érzelmeiken keresztül látják a világot.

Péli Ildikó festőművész hangsúlyozta, a művészetnek túl kell élni, hogy ma nem beszélünk életről, csak helyzetekről. „Ő az első író, akinek minden sorában ott lüktetnek a meg- és átélt élmények” – mutatott rá. A festőművész arra is felhívta a figyelmet, hogy Ruva végtelen szeretettel ír szülőföldjéről, minden művében megjelenik az ősök tisztelete, a barátság és a szerelem. „Írj sokat, és a démonok angyalokká válnak” – utalt a most megjelent kötet címére.

Hermann István könyvszakértő méltatásában kiemelte, hogy az új kötet olyan gyermek- és ifjúkori emlékeket is felébreszt, amelyek igazi könyvsikerré emelhetik. Az igazságot, valóságot nem szépíteni, hanem hitelesen bemutatni törekszik, s az író a szociográfus alaposságával mutatja be a magyar cigánycsaládok életét a hatvanas évektől kezdve.

„Ruva műveiben és életével megtanít arra, hogy mindig van újrakezdés, a megszerzett tudás a miénk marad, és az élet csak akadályozhatja, de nem szakíthatja meg az utat. A sikert nem lehet csalással elérni: a tudás megszerzése, alkalmazása és átadása fontos része annak, hogy a sikert és segítséget nem várni kell, hanem elébe menni” – fogalmazott Hermann.

Arról is beszélt, hogy kölcsönös toleranciát kell mutatnunk: nem csak a nem cigányoknak, de a cigányságnak is magukba kell nézniük, hogy ne szalasszuk el az együttélés lehetőségeit, és a példamutatásban a cigány művészeknek szintén szerepük van.

Az író 2007-es, Gipsy Passió című nagyhatású kötetéről ehhez kapcsolódóan elmondta: nem csak szenvedéstörténet, hanem a romák útjáról, nyelvéről, mondavilágáról egyaránt szól. „Olyan adalékokat olvashatunk benne, amelyek megmutatják, hogy nem ismeretlen számunkra mindez, hanem a történelmünk része. A cigányok az évszázadok során fegyvert kovácsoltak, várat védtek, muzsikáltak, kosarat fontak – egyszóval mindig megtalálták helyüket a társadalomban, ahol szükség volt rájuk” – hangsúlyozta Hermann.

Farkas Zita, a család egyik tagja elmondta: „Ruva Farkas Pál betűnként veti el bennünk az életszeretetet, de csak ha átérezzük, amit üzenni akar soraival.”

(Forrás: Magyar Hírlap / Hrecska Renáta)
*
Helyesbítés: a felolvasó Koncz Gábor, Kossuth díjas színművész volt. (kethanodromszerk)
Módosítás dátuma: 2013. július 28. vasárnap, 08:51
 
Copyright © 2024 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria