Címlap

Lovaricko shibako grizhipe

Kiadványaink

Radio Romano

Archív

Csatka

Közös Út Baráti Kör

Blog

Névjegy

Gindima

Tumencaj muro dyi sagda. Te na bisterdyon pa jekhavreste, zhikaj e luma luma avla,..

http://rfgy.blog.hu/

Portré

Rostás-Farkas György

CTMT videók

GTranslate

Rólunk

Hogyan tovább Genfest? PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Fialovszky Magda   
2012. szeptember 03. hétfő, 04:53

Szeptember 2-án, vasárnap véget ért a Fenfest 2012 nemzetközi ifjúsági találkozó programja Budapesten. A csaknem egy héten át tartó rendezvénysorozat során öt kontinens mintegy 12.000 fiatalja tett tanúságot arról, hogy az egyetemes testvériség jegyében létezik olyan összefogás, amely felülírja a megosztottságot, a gyűlöletet, a meg-nem-értést,  az előítéleteket. Ezért is választották a találkozó mottójául a Let's bridge - Építsünk hidat jelszót. A  program valamennyi rendezvénye a hídépítés metaforáját bontotta ki: tervezés-ásás az iszapban-cölöpverés-hídépítés-átkelés a hídon.

 

Szeptember 1-én, szombaton a budapesti Arénában megtartott egész napos találkozón rendkívül színes és változatos koreográfiák és zeneszámok mutatták be, hogy a különbözőség ajándék. Emellett beszámolók hangzottak el mindarról, amit a fiatalok a saját országukban tettek és átéltek.

Hiszen a különbözőségek ellenére vagy éppen emiatt már sok helyen felépültek „a testvériség hídjai” az egész világon.

A színpadon beszélők megosztották az Aréna 12.000 főnyi hallgatóságával, hogyan adott választ az eltérő gazdasági, politikai, szociális, kulturális vagy vallási környezet számtalan kihívására a kreatív szeretet.

Ezek a beszámolók modellként szolgálhatnak a fiatalok számára. Aláhúzták az „aranyszabály” igazságát, amely minden ember, csoport és nép számára érthető: „Amit akartok, hogy veletek tegyenek az emberek, ti is tegyétek velük!”

Óriási taps és ováció fogadta a Svédországból, Új-Zélandról és Indonéziából  bejelentkező fiatalok üdvözletét, akik élő internet kapcsolat segítségével váltak a budapesti rendezvény részeseivé.

Délben az elmélyült csend és ima pillanatai következtek. A „Time-out” ideje alatti összeszedettségben mindenki azért fohászkodott, hogy a földön szűnjön meg a viszálykodás és a gyűlölet a népek között és érjen véget minden háború.

A Genfest keretében hirdették meg a United World Projektnek azt a javaslatát, hogy létesüljön egy - az ENSZ által is elismert - nemzetközi megfigyelő szerv, amely az egyetemes testvériség megvalósítására irányuló törekvéseket helyezi fénybe. A színpadon ünnepélyes keretek között látta el kézjegyével a dokumentumot a Fokoláre Mozgalom, az UNESCO és a világrészek képviseletében több fiatal.

A nap fénypontjaként Maria Voce a Fokoláre Mozgalom elnöke beszéde következett. Megköszönte a fiataloknak, hogy áldozatok árán is eljöttek Budapestre azért, hogy együtt építsék a testvériség és a béke hídjait. Biztatta őket, hogy tekintsenek a magasba, a Szeretet Istenre, és tegyék meg a maguk kis lépéseit, mert ezek változtatják meg a világot.

Az este zárásaként a fiatalok a városon keresztül a Lánchídra vonultak, miközben a Let’s bridge! és a Köszönjük, Budapest! kiáltások váltották egymást. Színes, aláírt sálaikat cserélgették meghatározott koreográfia szerint, ezzel is kifejezve, hogy ők ajándékok egymás számára, s készek mindenkivel kapcsolatba lépni.
asárnap

Másnap, szeptember 2-én a katolikus fiatalok a Szent István Bazilika előtti téren gyűltek össze hálaadó szentmisére, amelyet Erdő Péter bíboros mutatott be. Szentbeszédében kiemelte, hogy a hídépítéshez szilárd alapok kellenek, és tudnunk kell, hogy mi az a szakadék, amelyet át akarunk hidalni. Bátorította a fiatalokat, hogy Jézusban bízva győzzék le a nehézségeket.

A felajánláskor pompás népviseletbe öltözött fiatalok vitték az oltárhoz szimbolikusan az öt földrészt. A nemzetközi kórus szolgálata és az afrikai, koreai és fülöp-szigeteki énekek is kifejezték az egyház egyetemességét.

A más felekezetekhez és vallásokhoz tartozó fiatalok a katolikus szertartással párhuzamosan saját hagyományaik és liturgiájuk szerinti istentiszteleten, imaórán, vallásközi találkozón vettek részt.  Déli 12 órakor ők is - keresztény, zsidó, buddhista, hindu és muzulmán résztvevők, valamint a nem vallásos meggyőződésűeket képviselő fiatalok együtt egy perc csendet tartottak a békéért.

A Genfest résztvevőit meghívták a pápa által meghirdetett  Ifjúsági Világtalálkozóra, amely 2013-ban, Rio de Janeiroban lesz. Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius zárszavában örömmel köszöntötte a fiatalokat, és megköszönte Magyarország és Budapest város vendégszeretetét. Példaként Jézust állította eléjük, aki a tökéletes Híd Isten és az emberek között.

A Genfest 2012 tehát befejeződött, de ahogy a résztvevők vallják; nem  ért véget, sőt megújult erővel és lelkesedéssel folytatódik a hídépítés, a testvériség, a kölcsönös megértés, szolidaritás világméretű programja.

( Fokoláre/kethanodrom)

***

további cikkek:

http://kethanodrom.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=2299:lets-bridge-folytatodik-a-genfest&catid=104:velemeny

http://kethanodrom.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=2297:genfest-nemzetkoezi-ifjusagi-talalkozo-budapesten&catid=104:velemeny

Módosítás dátuma: 2012. szeptember 13. csütörtök, 11:45
 
Copyright © 2024 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria