Címlap Nagyvilág Híres cigányok Chaplin emlékére

Lovaricko shibako grizhipe

Kiadványaink

Radio Romano

Archív

Csatka

Közös Út Baráti Kör

Blog

Névjegy

Gindima

Tumencaj muro dyi sagda. Te na bisterdyon pa jekhavreste, zhikaj e luma luma avla,..

http://rfgy.blog.hu/

Portré

Rostás-Farkas György

CTMT videók

GTranslate

 

Rólunk

Chaplin emlékére PDF Nyomtatás E-mail
Híres cigányok
Írta: Administrator   
2012. április 28. szombat, 10:24

123 éve született a történelem legszórakoztatóbb figurája : Cigány nagymama, kiutasítás Amerikából, 11 gyermek és rengeteg nevetéssel és szórakozással teli pillanat, amit emberek millióinak szerzett. 123 éve született Charlie Chaplin. 123 évvel ezelőtt született a némafilm legnagyobb sztárja, Charlie Chaplin. Cigány nagymama, hatalmas sikerek után kiutasítás Amerikából és minden idők egyik legnagyobb filmes monológja egy néma karrierrel indult filmszínésztől.

Chaplin, vagyis Charles Spencer Chaplin a viktoriánus korabeli Londonban született. Ír, francia gyökerekkel rendelkezett, de nagyanyja például cigány volt, ezt Chaplin nyilvánosan is vállalta. Mindkét szülője a szórakoztatásban dolgozott, de korán elhidegültek egymástól és Chaplin édesanyjával maradt. Hannah Chaplin alkalmi munkákból nem tudta eltartani őt és féltestvérét, így a kis Charlie 7 évesen a dologházba került. Később, karrierje során ezeket az élményeket is ábrázolta A kölyök című filmjében.

A jellegzetes csetlő-botló figurát 1914-ben ismerhette meg a világ A csavargó című filmből. „Azt akartam, hogy az öltözékem teljesen ellentmondásos legyen. Bő nadrág, szűk kabát, kicsi kalap, hatalmas cipők” – emlékezett vissza később önéletrajzában Chaplin. A karakter ettől a pillanattól kezdve védjegye lett.

A némafilmek aranykorában Chaplin rendkívül népszerű lett annak ellenére, hogy európai bevándorló volt Amerikában. Filmjeit egy idő után már maga írta és rendezte, a teljesség igénye nélkül ezek közé tartozott A kölyök, Aranyláz, A bevándorló, A csavargó.

A hangosfilm korszakának beköszöntével Chaplin karrierjének intenzitása is visszaszorult valamelyest, de a második világháború alatt készített A diktátor című filmjével újra berobbant a filmvászonra Hitler parodizálásával és a filmtörténelem egyik legerősebb monológjával.

Utolsó filmjében A hongkongi grófnőben Marlon Brando és Sophia Loren oldalán egy apró mellékszerepben tűnt fel, de a filmet ő írta és rendezte. 1952-től azonban már nem élt Amerikában, mivel a McCarthy-korszakban baloldalisága, kapitalizmuskritikája miatt nem kívánatos személlyé vált.

Chaplin háromszor házasodott és összesen 11 gyermeke született, a legutolsó 1962-ben, mikor Chaplin már 73 éves volt. Többen is színészi pályára léptek közülük, a legeredményesebb Geraldine Chaplin lett. Charlie Chaplin, a filmipar egyik legtehetségesebb úttörője 1977-ben 88 évesen halt meg Svájcban.

( Forrás: FN24/ B. Á.)

The Kid / A kölyök:

http://www.youtube.com/watch?v=5QDIJ-3hcCg&feature=player_embedded

Módosítás dátuma: 2012. április 28. szombat, 10:30
 
Copyright © 2024 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria