Címlap Nagyvilág Híres cigányok Papusza a cigány költőnő

Lovaricko shibako grizhipe

Kiadványaink

Radio Romano

Archív

Csatka

Közös Út Baráti Kör

Blog

Névjegy

Gindima

Tumencaj muro dyi sagda. Te na bisterdyon pa jekhavreste, zhikaj e luma luma avla,..

http://rfgy.blog.hu/

Portré

Rostás-Farkas György

CTMT videók

GTranslate

 

Rólunk

Papusza a cigány költőnő PDF Nyomtatás E-mail
Híres cigányok
Írta: Administrator   
2010. július 08. csütörtök, 12:21

“Senki sem ért meg , csak az erdő és a folyó “

 
Bronislawa Wajs, cigány nevén Papusza az első ismert cigány költőnő 1910-ben született a lengyelországi Lublinban és 1987-ben halt meg Wroclaw-ban.  Papusza még vándorló életet folytató nomád cigány családból származott. Családjában többen zenéltek, bejárták az egész országot, északra a litvániai területekre is eljutottak.

Abban a korban szokatlan módon Papusza már gyermekkorban megtanult írni és olvasni, s később gyönyörű versekben örökítette meg vándorló népe nehéz életét. (Egyik legszebb ciklusa a két éven át tartó erdei bujdosásról írott „Véres könnyek: szenvedésünk a német megszállás alatt Volhíniában 1943-44-ben”. )

 15 éves volt amikor férjhez adták egy nála sokkal idősebb ismert zenészhez, Dionizy Wajshoz, aki mellett énekesnőként is híressé lett.
Dalszövegeit maga írta, s tehetsége egyre jobban kiteljesedett a költészetben is. A kor és a közösség, amelyből származott nem értette ezt a cigány nő számára rendhagyó életutat. Írásaiban jól nyomon követhető a közösségi hagyományhoz való hűség és a bűntudattól kísért egyéni törekvés közötti feldolgozhatatlan feszültség.
Ez az út Papuszának a kiközösítést hozta el. A lengyel romák „árulónak” és maherdónak – tisztátalannak – bélyegezték, és kitaszították a közösségből. Élete kettétört. Először egy pszichiátriai intézetben, majd magányosan és elszigetelve élte le hátralévő éveit.
Kivételes tehetségű asszony volt, aki megelőzte korát, költészetével a cigány nők egyenjogúságának előfutárává vált. Az utókor mindmáig adós művészetének elismerésével, ismertetésével.

 (Forrás: baxtalo.wordpress.com, további hivatkozások: http://www.facebook.com/posted.php?id=111341332222056&share_id=126728747364952&comments=1)

Módosítás dátuma: 2010. augusztus 20. péntek, 11:45
 
Copyright © 2024 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria