Címlap

Kiadványaink

Névjegy

Radio Romano

Lovaricko shibako grizhipe

Archív

Közös Út Baráti Kör

Csatka

Rostás-Farkas György

Blog

CTMT videók

Ki olvas minket

Oldalainkat 27 vendég és 4 tag böngészi

BelépésGTranslate

 

Közös Út Baráti Kör

Köszöntjük weblapunkon
"Fel, cigányok!” PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Orosz Zoltán   
2015. április 09. csütörtök, 11:27

Beszélgetés Daróczi Ágnes kisebbségkutató - újságíróval:

„Opre roma – fel, cigányok!” Negyvennégy éve ez a romák jelmondata a világ minden táján. Az első Roma Világkongresszus döntött erről 1971. április 8-án, Londonban. Ott született döntés a cigányság közös zászlajáról és himnuszáról is: a romák ekkor nyilvánították ki először, hogy ugyanahhoz a néphez tartoznak. A dátum 1990 óta a roma kultúra nemzetközi világnapja. Az ünnep jelentőségéről és a magyar cigányság jelenéről Daróczi Ágnes kutató, szerkesztő, író, előadóművész és aktivista beszélt a Hír24-nek.

Bővebben...
 
Dr. Orsós Ferenc - egy cigány orvos a történelem sodrában PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Konrad Sutarski   
2015. március 31. kedd, 07:42

Dr. Orsós Ferenc professzor történetével Konrad Sutarski barátom 2010-ben megjelent, Az én Katynom című könyvében találkoztam. Egy cigány értelmiségi rendkívüli története a történelem viharos éveiből. Úgy vélem mindannyiunk számára hasznos megismerni. ( Rostás - Farkas György)

Bővebben...
 
Könyvkeresztelő: Ravasz József: Selamit bárkái PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Pató Selam   
2015. március 18. szerda, 05:50

Valódi ünnepnap volt számunkra az idei év március 13.-a, amikor hosszas előkészületek után végre kézben tarthattuk és első ízben a nyilvánosság elé tárhattuk szép bemutató keretében Ravasz József: Selamit bárkái című háromnyelvű (magyar, romani, szlovák) tanmese könyvét.

Bővebben...
 
Az idő siratása PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Szakonyi Károly   
2015. március 15. vasárnap, 19:19

Ajánlás Ruva Farkas Pál „Mezítláb a csillagok között” című verseskötetéhez

Nehéz, vagy talán lehetetlen is verseket okoskodóan megítélni. A költő lelkében, agyának emlékezetet felidéző rekeszeiben megszületnek a szavak, először talán nem is érti,miért éppen azok teremtődnek-villanak fel, létrejöttüket pusztán az érzéssel lehet magyarázni, de aztán, mint ahogy a megsejtett zenei dallamok, egyszerre csak értelmet nyernek a kompozíció hangzásában.

Bővebben...
 
Utazólevelem PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Ruva Farkas Pál   
2015. február 27. péntek, 14:03

A napokban került bemutatásra Ruva Farkas Pál legújabb, Rókatánc című kötete, amely önéletrajzi ihletésű rövid prózákat tartalmaz. Ízelítőül a borítón szereplő sajátos írói önéletrajzot idézzük:

A Teremtő akaratából két évszázad, sőt két évezred utazója vagyok. Nagyon rövid ideig voltam gyermek, majd annál tovább - feltűnően hosszú ideig majd nem felnőtt -, de sohasem igazán, inkább koravén lettem. Majd igen hosszan voltam gyakornok - vagy lótifuti -, aki sohasem akar felnőni, mert abból aztán nagyon elegem volt, már azokból - akik olyasfélék voltak!

Bővebben...
 
Sikhlo a fölemelkedett papu PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Varjú Katalin   
2015. február 16. hétfő, 08:58

Én már ültem,mikor a következő felszállótól elhangzott a kérdés.-Leülhetek ide, maga mellé? - Tessék, mutattam a mellettem levő szabad ülőhelyre. Sikerült meglepnem utiitársaimat és zavartalan beszélgetést biztosítani magunknak. Akkor már tudtam, ki az az ember aki mellém akart ülni, mint ahogy már azt is , hogy oláh cigány és  sok – sok unokája van. Azt is tudtam, hogy naponta utazik,de nem velem azonos útvonalon. Papu viszont még jobban tudta, hogy én ki vagyok.

Bővebben...
 
SAR TE KERĐOLPE INTEGRACIJA PA E ROMA ? PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Nebojša Vladisavljević   
2015. február 03. kedd, 08:14

Ande Evropa trajil 10 -12 milionurja Roma, so avela lenca?Šaj ke džanas , vi korkoro  te žutisaras amenge ? Kađa mothon, ke o fotos, majdbut mothol katar e vorbe, šaj ke si vi kavak integraciono proceso?

Bővebben...
 
Átok és főhajtás PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Farkas Kálmán   
2015. január 21. szerda, 14:52

(Farkas Kálmán írása a Cigány Áldozatok Borsod – Abaúj-Zemplén megyei emlékművének avatására 1994-ben.)

CIGÁNYOK BOLTJA. Legtöbben így ismerték Klein Zoltán két helyiségből álló szatócsüzletét. Ott volt egy saroklakásban a hosszú, álmos, immár város Törökszentmiklós legvégén, a Kossuth és Zenész utca sarkán, éppen a cigányváros szélén. Ide jártunk kenyérért, íróért. Itt vásároltuk a medvecukrot, a petrót, mindent, mindent, amire szükségünk meg pénzünk volt.

Bővebben...
 
Kunhegyesi Ferenc villanatai PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Tamási Orosz János   
2015. február 22. vasárnap, 14:07

Mindenekelőtt – szeretettel. A legnagyobbal, a legtermészetesebbel; sok éve érzem ezt Kunhegyesi Ferenc újabb s újabb munkái láttán. Amit képvisel, nem kevés: a művészköztársaság állandó jelenlétének és csorbíthatatlanságának joga, a művészet olyan fokú létezésének megjelenítése, amely már-már a létformák darwini tudományába tartozó: akár természettudományos definícióval is körülírhatjuk, mely szerint a művész az evolúciós láncban a kezdetektől minden eljövendőig jelenlévő homo sapiens sapiens.

Bővebben...
 
A nők szerepe India középső területein PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kézdi Nagy Géza   
2015. február 05. csütörtök, 13:54

Abban a szerencsés helyzetben lehetett részem, hogy kulturális antropológusként terepmunkát végezhettem Indiában. Magával ragadott és rabul ejtett e szubkontinens varázslatos világa. A világ legnagyobb demokráciája vendégeként átélhettem a harmóniára vágyó emberek millióinak érzéseit. Az idő lelassult, az értékek átrendeződtek, valami hihetetlen nyugalom szállt meg.

Bővebben...
 
Szurdokban tüzelőért PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Handó Péter   
2015. január 22. csütörtök, 12:40

Reggel óta savanyú szél fújt a hegyek felől, aztán dél felé elkezdett pilinkélni a hó, lucskossá téve az éppen csak fagyos föld felszínét. János, mint minden nap az indiánnyár elmúlta óta, fejszével a kezében kiment az erdőbe, hogy tüzelőt gyűjtsön a masinájába. Jól tudta, tilosban jár, keményen büntethetik, ha tetten érik, de különösebben nem félt attól, vele mit tesznek. Egyedül a baltájáért aggódott, mert ha azt lefoglalják, nem bír miből másikat venni a helyére. Szerszám nélkül meg mit sem ér az ember.

Bővebben...
 
A jazz-legendák folytatódnak PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Nyári Sárkány Péter   
2015. január 21. szerda, 14:14

A Közös Út - Kethano Drom most induló rovatában a legendás cigány zenészdinasztiák fiatal generációját szeretnénk bemutatni, akik örökösei, továbbvivői, egyben megújítói a cigány zenei hagyományoknak.

Első alkalommal két legendás zenész család (Nyári – Egri) leszármazottját, Egri János  Juniort mutatjuk be. A fiatal művészt legutóbb a Jazz Showcase sorozat ,  a konzervatórium jazz tanszaka végzős növendékeinek koncertjén,  a MÜPA-ban hallhattuk...

Bővebben...
 
«ElsőElőző12345678910KövetkezőUtolsó»

9. oldal / 90
Copyright © 2018 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria