Címlap

Kiadványaink

Névjegy

Radio Romano

Lovaricko shibako grizhipe

Archív

Közös Út Baráti Kör

Csatka

Rostás-Farkas György

Blog

CTMT videók

Ki olvas minket

Oldalainkat 56 vendég böngészi

BelépésGTranslate

 

Közös Út Baráti Kör

Köszöntjük weblapunkon
A magyarországi cigány holocaust történelmi körülményei PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Miklóssy Endre   
2015. augusztus 11. kedd, 09:37

Az üldözésnek az eszmei kiindulási pontja a rasszizmus volt, vagyis az „alsóbbrendű fajok” elmélete.  Már most a rasszizmus ugyan tudományos szempontból teljesen alaptalan, viszont ezen belül a cigányok kirekesztése még különösképpen is az. hiszen a hitleri fajelmélet szerint az „árja” faj a felsőbbrendű, márpedig maga a szó is Indiából származik, ahonnan a cigányok valamikor útnak indultak. A dolog mindenesetre jól jelzi azt a tökéletes eszmei és erkölcsi zűrzavart, ami az Értelem és a  Haladás csúcspontjának tekintett 20. században rászakadt az emberiségre.

Bővebben...
 
A professzor úr elment - Emlékezés Szabad Györgyre PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Gergely Dezső   
2015. július 15. szerda, 14:26

Mint arról minden jelentős hírforrás beszámolt, életének 91. évében elhunyt Szabad György, Széchenyi díjas akadémikus, Antall József első demokratikusan választott kormányának megbízásából 1990-94 között az országgyűlés elnöke.

A professzor úr – nekem csak az marad – nevéhez méltóan szabad, igaz magyar ember volt.

Bővebben...
 
Új könyv a roma mesterségekről PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2015. július 08. szerda, 09:22

Hiánypótló kiadvány jelent meg a szlovákiai, magyarországi, romániai és ukrajnai partnerszervezetek pályázatának keretében. A magyar és angol nyelvű kötet négy fő részből áll:

Bővebben...
 
Annual report urges EU members to use available funds to implement policies PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2015. június 24. szerda, 06:18

EU member states have made progress in Roma integration, but there is still plenty of work to be done, according to the annual European Commission report released June 18.

The Roma people are Europe’s largest ethnic minority; about 6 million of them currently live in the EU.

Bővebben...
 
Ombudsmani jelentés PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2015. június 09. kedd, 16:22

AZ OMBUDSMAN ÉS NEMZETISÉGI BIZTOSHELYETTESE A MISKOLCI KÖZÖS HATÓSÁGI ELLENŐRZÉSEKRŐL, A LAKHATÁSI FELTÉTELEKET ÉRINTŐ INTÉZKEDÉSEKRŐL:

Miskolcon olyan jogszabályi felhatalmazás nélküli, megfélemlítő hatású, razziaszerű közös hatósági ellenőrzési gyakorlatot alakítottak ki, amely a tisztességes eljáráshoz, a magánszférához és a jogorvoslathoz való jogot, valamint az egyenlő bánásmód követelményét is sérti. Ezek megállapítása mellett az ombudsman és helyettese a törvénysértő helyi rendszabályok hatályon kívül helyezését, a miskolci szegregátumok helyzetének, a kilakoltatások és a hajléktalanná válás problémáinak hosszú távú megoldását kérve a miskolci önkormányzathoz és a szaktárcákhoz fordult ajánlásaival.

Bővebben...
 
371 csillag - Megemlékezés a Roma Ellenállás Napján PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2015. május 17. vasárnap, 14:51

"A tisztelet kultúrája segítheti a roma-magyar együttélést"

2015. május 16-án a Nemzeti Színházban emlékeztünk a holokauszt roma áldozataira. Az Auschwitz-Birkenauban található cigány láger 71 évvel ezelőtti felkelésére emlékező, 371 csillag elnevezésű rendezvényt a Roma Produkciós Iroda Alapítvány szervezte. Az esemény fővédnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere volt. A rendezvényen részt vett Romani Rose, Német Szintik és Romák Központi Tanácsának elnöke, és beszédet mondott Daróczi Ágnes kisebbségkutató is.

Bővebben...
 
Megfogni egymás kezét PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Usztics Anna   
2015. április 28. kedd, 18:31

Usztics Anna: interjú Rostás Farkas Györggyel:

A magyar történelemben meg kell nézni a krónikákat: a cigány nép soha nem szervezett fegyveres felkelést a haza ellen- mondta Rostás-Farkas György költő a Demokratának, akivel a cigány-magyar együttélésről, a hagyományokról, és a lehetséges kiutakról beszélgettünk.

Bővebben...
 
"Fel, cigányok!” PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Orosz Zoltán   
2015. április 09. csütörtök, 11:27

Beszélgetés Daróczi Ágnes kisebbségkutató - újságíróval:

„Opre roma – fel, cigányok!” Negyvennégy éve ez a romák jelmondata a világ minden táján. Az első Roma Világkongresszus döntött erről 1971. április 8-án, Londonban. Ott született döntés a cigányság közös zászlajáról és himnuszáról is: a romák ekkor nyilvánították ki először, hogy ugyanahhoz a néphez tartoznak. A dátum 1990 óta a roma kultúra nemzetközi világnapja. Az ünnep jelentőségéről és a magyar cigányság jelenéről Daróczi Ágnes kutató, szerkesztő, író, előadóművész és aktivista beszélt a Hír24-nek.

Bővebben...
 
Közös Út Baráti Kör közleménye PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2015. június 09. kedd, 15:41

Baráti Körünk számára létrehoztunk egy közösségi csoportot a facebook-on. Sorainkba várunk minden kedves érdeklődőt, akiket érdekel a cigányság kultúrája, művészete és az a kapcsolat, amely a többségi kultúra alkotói közösségéhez fűzi.

Bővebben...
 
In memoriam Bai Károly PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kocsis Csaba   
2015. május 13. szerda, 16:31
„...áldjon mindig, s mindörökké.”
Az ember nehezen köt barátságot ötven felett. A lélektanát nem tudom annak, hogy egy munkakapcsolat mitől lesz baráti, mert nem vagyok lélekbúvár, de nekem megadatott, hogy megtapasztaljam. Annyi minden belefért ebbe a néhány esztendőbe, hogy nem volt időm rajta gondolkozni. „Baikarcsi” sokat foglalkoztatott vőfély volt.
Bővebben...
 
A Romák Világnapját ünnepeltük Rimaszombaton PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Rostás - Farkas György   
2015. április 09. csütörtök, 11:33

Magyarországi és felvidéki civil szervezetek és közösségek közös megemlékezésére voltam hivatalos, melyet a Romák Világnapja tiszteletére rendeztek Rimaszombaton.

Bővebben...
 
Dr. Orsós Ferenc - egy cigány orvos a történelem sodrában PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Konrad Sutarski   
2015. március 31. kedd, 07:42

Dr. Orsós Ferenc professzor történetével Konrad Sutarski barátom 2010-ben megjelent, Az én Katynom című könyvében találkoztam. Egy cigány értelmiségi rendkívüli története a történelem viharos éveiből. Úgy vélem mindannyiunk számára hasznos megismerni. ( Rostás - Farkas György)

Bővebben...
 
«ElsőElőző12345678910KövetkezőUtolsó»

8. oldal / 90
Copyright © 2017 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria