Címlap

Kiadványaink

Névjegy

Radio Romano

Lovaricko shibako grizhipe

Archív

Közös Út Baráti Kör

Csatka

Rostás-Farkas György

Blog

CTMT videók

Ki olvas minket

Oldalainkat 30 vendég böngészi

BelépésGTranslate

 

Közös Út Baráti Kör

Köszöntjük weblapunkon
A világ szemét bekötötték PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Szécsi Magda   
2016. február 03. szerda, 16:24

- Rostás Farkas György költő beszél életéről -

Háromszor ültünk le beszélgetni, mert Rostás – Farkas Györgynek sok mondanivalója van a világ számára, bár úgy érzi, hogy a világ nem érti meg őt. Ebédeltünk a Stexben, autóztunk sötét budai utcákon keresztül,  és füstölőt gyújtott a  Kethano Drom szerkesztőségében, miközben önmagával is vitatkozva érveket, ellenérveket keresett  élete eseményeire.

Bővebben...
 
József Károly főherceg emlékezete PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Marton Józsefné   
2016. február 02. kedd, 17:12

A szerző 2005-ben, az Alcsútdobozért Faluvédő Egyesület megemlékezésén elhangzott előadásnak jegyzete:

Kedves Vendégeink, Kedves Barátaink!

Száz éve, 1905. június 13-án, hosszú szenvedés után, hetvenkét éves korában hunyt el József Károly főherceg, Alcsút egykori jótevője. Halálának századik évfordulóján elsőként mondunk életéért teremtőjének, aki hozzánk vezérelte Őt, és családját. Életútját dédunokája, Mihály főherceg úr, és Rostás-Farkas György úr méltatta előttem.

Bővebben...
 
Az első cigányiskola Európában PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Varjú Katalin   
2016. január 06. szerda, 18:29

Több helyen találkoztam már 1856-os dátummal, amikor is az írások szerint Érsekújváron (Szlovákiában) beindult a képzés a cigányiskolában. Nemrégiben egy padláson, régi újságcikkek, könyvek között kotorásztam és találtam egy agyonsárgult ujságcikk-maradványt. PhDr. Hofer Lajos tollából származott.

Bővebben...
 
Közös Út - Kethano Drom 2015. 4. szám PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2016. január 02. szombat, 11:35

Megjelent a Közös Út - Kethano Drom 2015. évi utolsó lapszáma, amely a csatolt pdf mellékletben olvasható.

Attachments:
Download this file (Közös Út 2015_4 végleges.pdf)Közös Út 2015_4 végleges.pdf[ ]1602 Kb
Bővebben...
 
ÁTADTÁK AZ IDEI PRO CULTURA MINORITATUM HUNGARIAE DÍJAKAT PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2015. december 14. hétfő, 19:29

A Nemzeti Művelődési Intézet december 13-án rendezte meg a több mint egy évtizedes hagyománnyal rendelkező Nemzetiségi Gálát és Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjátadót a magyarországi nemzetiségek napjához kötődően a Budai Vigadóban.

Bővebben...
 
Gondoljatok Erzsikére! PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Márton József   
2015. november 09. hétfő, 17:20

A közelmúltban környezetemben meghalt egy csodálatos asszony, és nekem jutott a fájdalmas megbízatás, hogy a ravatalán elbúcsúztassam. Az ott elhangzottakat szeretném itt, most Önökkel megismertetni. Hogy miért? Nem csupán, mert a távozó kiváló ember volt, aki méltó a szélesebb publikum figyelmére is. Ez önmagában nem késztetett volna erre a lépésre, hiszen sok nagyszerű kisember hal meg naponta, akikről nem írnak az újságok. Az igazi ok, amiért a nyilvánossághoz fordulok, az illető származása. Régóta élek már egy népes roma família közelében, amelynek az elhunyt volt a családfője. Ebben a közösségben szerzett élettapasztalataim alapján érzek késztetést, hogy a magyar-cigány közeledés érdekében megszólaljak. Mint magyar értelmiségi. Ráébredtem, hogy a legtöbb, amit ez ügyben tehetek, ha a laudációmban foglaltakat közreadom.

Bővebben...
 
Emlékfoszlányok : A halmaji cigányok PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Bálint György   
2015. november 03. kedd, 09:50

Életem első  húsz évének legszebb tavaszi,nyári és koraőszi hónapjait egy kis, mátraaljai faluban, Gyöngyöshalmajon töltöttem.  Itt voltak a legkedvesebb pajtásaim, itt rosszalkodtunk, közben itt tanultam meg sok  értéket az életről és az emberről. Sok cigány emberrel találkoztam és szívesen, érdeklődéssel hallgattam meg mindent, amit az életükről, a gondolkodásukról, az üldöztetésükről és a meg nem értésükről elmondtak.  Talán tanulságos a mai társadalom érintett tagjai számára is.

Bővebben...
 
Si ando Ungriko Them romesko pushipe? PDF Nyomtatás E-mail
Írta: dr. Papp János   
2015. augusztus 18. kedd, 12:26

Pa kado pushipe adyes pharo-j chacho alosaripe te das, ke e politika zhukarel-tar amendar, la politikako korrekto vorbipe. Aba vi kodo tromipe si, hoj opre te shuvas o pushipe. Sakon daral kodolestar, hoj rassishtake inkren, vaj diskriminacijasa, vaj segregacijasa sumnaren. Apol si pa soste te vorbil, ke pe’kh majbaro-j o duripe mashkar le duj etnikumura. Le romane familiji pa dyeseste pe dyeseste majphares trajon. Najle butyi, najle love, najle baxtalo trajo. Le romane terne chi phiren sako dyes andej shkola, chi agordine pengi shkola, kade naj le ternen professija. Khonyik chi lel te kerel butyi. Ashel o shegelyo lenge, so le ungrura, le gazhe chi dikhen lashe jakhenca. Pe kadaleste naj so te chudisarel. Ba so shaj te shuvel? Kaske trubul variso te kerel?

Bővebben...
 
Kiskunlacházától Bergen-Belsenig PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Acélné (Kelemen) Weitzenfeld Éva   
2015. november 09. hétfő, 17:30

Acélné (Kelemen) Weitzenfeld Éva visszaemlékezése

1944. március 19-én vasárnap délelőtt Jolival elmentünk a Szépművészeti Múzeumba egy Munkácsy kiállításra. Boldog voltam, napsütéses idő volt, és előtte való napon Kálmán Évivel a Radius moziban az Első randevú című francia filmet láttuk Danielle Darrieux-vel a főszerepben. Ekkor még nem gondoltam, milyen hosszú idő fog elmúlni a következő mozi és képkiállítás megtekintéséig. Az sem jutott eszembe, hogy ezek a kis örömök mennyire nem számítanak, ha az ember nyomorult.

Bővebben...
 
Közös Út - kethano Drom 2015/3. szám PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2015. november 03. kedd, 19:53

Megjelent a Közös Út - Kethano Drom 2015./3. száma

Attachments:
Download this file (Közös Út 2015_3.pdf)Közös Út 2015_3.pdf[ ]1954 Kb
Bővebben...
 
A cigányokról alkotott történelmi kép változása ... PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Binder Mátyás   
2015. szeptember 29. kedd, 08:10

A CIGÁNYOKRÓL ALKOTOTT TÖRTÉNETI KÉP VÁLTOZÁSA A RENDSZERVÁLTÁS TÜKRÉBEN  SZLOVÁKIÁBAN ÉS MAGYARORSZÁGON

Jelen  tanulmányban  a  nem-cigányok  cigányképét  próbálom  megrajzolni,  két  kelet-európai  ország  rendszerváltásának  gazdasági,  társadalmi  és  politikai  kontextusába  ágyazva.

Az  általános  feltevés  –  amit  én  is  kiindulópontnak  tekintettem  –  az  az,  hogy  míg  az államszocializmusban  a  cigányok  elsősorban  egy  hátrányos  helyzetű  társadalmi  réteget jelentettek,  addig  az  új  rendszerekben  etnikumként  vagy  népként  határozták  meg  ezt  a csoportot.  Látni  fogjuk  azonban,  hogy  ez  a  feltételezés  annyira  leegyszerűsítő,  hogy  szinte nem is tekinthető érvényesnek. 

Attachments:
Download this file (BINDER_Ciganykep_vegleges.pdf)BINDER_Ciganykep_vegleges.pdf[ ]498 Kb
Bővebben...
 
A cigánypolitika katasztrófája. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Miklóssy Endre   
2015. augusztus 14. péntek, 08:55

"Aki szegény, az a legszegényebb.” (József Attila)

Az itt élő cigányok a magyar társadalom részei, és ezért a társadalom és a gazdaság különböző problémái természetszerűleg megjelennek az ő életükben is. És mivel a legtöbben az átlagosnál rosszabb körülmények között élnek, ezek a problémák is többnyire fokozottan jelennek meg az életükben. Az elmúlt fél évszázad fordulatai így két olyan változással is jártak, amelyek habár nem ez volt a céljuk, különleges hátrányt épp a cigányság számára eredményeztek, mivel alkalmatlanná tették az addig alkalmazott életstratégiájukat. Ilyen volt az 1960-as Tsz-szervezés, és ilyen volt az 1990-es rendszerváltás is. 2002-ben pedig egy olyan cigánypolitikai fordulat történt, aminek a negatív következményei, ha korrigálni nem sikerül őket, beláthatatlanul súlyossá válhatnak.

Bővebben...
 
«ElsőElőző12345678910KövetkezőUtolsó»

7. oldal / 90
Copyright © 2017 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria