Címlap

Kiadványaink

Névjegy

Radio Romano

Lovaricko shibako grizhipe

Archív

Közös Út Baráti Kör

Csatka

Rostás-Farkas György

Blog

CTMT videók

Ki olvas minket

Oldalainkat 49 vendég böngészi

BelépésGTranslate

 

Közös Út Baráti Kör

Köszöntjük weblapunkon
Múltunk, jelenünk, jövőnk PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kővári Liliána   
2016. február 19. péntek, 11:06

Múlt

Csütörtök este van, nemrég értem haza az iskolából. Öreganyám szokás szerint hozza a formáját. Üvölt, a dobhártyám majd kiszakad, és felesleges hülyeségekkel nyúz. Ma felettébb jól telt el a napon, s mégis minden egyes napomon ott van a bélyeg, a c mely talán a homlokomra nincs kiírva, de mégis megvető pillantásokkal és fülsértő obszcén szavakkal illetik testvéreimet. Azokat az embereket, akik ugyanolyan emberek, mint te vagy akár más ezen a bolygón és nincs egyéb bűnük, csak az, hogy annak születtek aminek, CIGÁNYNAK. Minden egyes nap, mikor egy ismeretlen magyar ember szemébe tekintek, felvetődik a kérdés…Cigánynak lenni nem erény és nem megtiszteltetés mások szerint. s én  csak azt tudom mondani, hogy szeretek az lenni, aki, és ami vagyok. Büszke vagyok arra, hogy más vagyok.

Bővebben...
 
A divat és az öltözködés, mint a kommunikáció és a kultúra eszközei PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Rubik Gina   
2016. február 18. csütörtök, 16:12

Ezen írásomban elsősorban szociológiai és antropológiai szempontból elemzem a divat és a ruházkodás kommunikációs és kulturális kérdéskörét, valamint nagy vonalakban bemutatom a divat- és öltözködéstörténet legfontosabb médiaelméleti megközelítéseit is. Végezetül pedig egy hazai, nem a „mainstream”, hanem kisebbségi divatmárka, a Romani Design1 egy saját ötleten alapuló, kortárs és részletekbe menő „digital branding” stratégiájával hozok példát a divat és a ruházat, mint kulturális és közösségi kommunikációs eszközök médiajelenségére.

Bővebben...
 
A cigánykérdés nem cigány-kérdés PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Beer Miklós   
2016. február 13. szombat, 05:49

Nem tudok szabadulni attól a gondolattól, hogy miért itt és akkor születtem? Minél öregebb vagyok, annál inkább erősödik bennem ennek a kérdésnek a hangja, izgat ennek a kérdésnek a súlya.. 

Bővebben...
 
Roma írónők a mai Magyarországon PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Rubik Gina   
2016. február 08. hétfő, 21:13

„Eltörölt szívek” Empirikus kutatás öt kortárs roma írónő munkásságáról

Bevezető: kutatási módszerek és kérdések

A következő magyarországi kortárs roma írónőkkel készítettem kutatást életút interjújuk és önéletrajzaik elemzésével: Daróczi Ágnes, Kalla Éva, Láng Judit, Nótár Ilona és Pató Selam. A kutatásom elején már kiderült, hogy a narratív biográfiai elemzés1 mellé fel kell vennem az empirikus kvalitatív kutatás 2 módszertanát is. A „megalapozott kutatási elmélet” (grounded theory)3 alapja az, hogy a korábbi ismereteken alapuló hipotéziseket összevetem (narratív biográfia) az empirikus terepmunkával készített életinterjúkkal, valamint a kódolás által (Glazer,Strauss)4 felállított esettanulmánnyal (extended case method, Burrawoy)5. Ez a szocio-antropológiai módszer a társadalmi jelenségek értelmezéséből, a hipotézis és empíria viszonyában megjelenő strukturális összefüggések felismeréséből, valamint egy „több skálán futó” (multi-scale)6 megalapozott elmélet abdukciós eset-rekonstrukciójából áll. 

Bővebben...
 
A világ szemét bekötötték PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Szécsi Magda   
2016. február 03. szerda, 16:24

- Rostás Farkas György költő beszél életéről -

Háromszor ültünk le beszélgetni, mert Rostás – Farkas Györgynek sok mondanivalója van a világ számára, bár úgy érzi, hogy a világ nem érti meg őt. Ebédeltünk a Stexben, autóztunk sötét budai utcákon keresztül,  és füstölőt gyújtott a  Kethano Drom szerkesztőségében, miközben önmagával is vitatkozva érveket, ellenérveket keresett  élete eseményeire.

Bővebben...
 
Az első cigányiskola Európában PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Varjú Katalin   
2016. január 06. szerda, 18:29

Több helyen találkoztam már 1856-os dátummal, amikor is az írások szerint Érsekújváron (Szlovákiában) beindult a képzés a cigányiskolában. Nemrégiben egy padláson, régi újságcikkek, könyvek között kotorásztam és találtam egy agyonsárgult ujságcikk-maradványt. PhDr. Hofer Lajos tollából származott.

Bővebben...
 
ÁTADTÁK AZ IDEI PRO CULTURA MINORITATUM HUNGARIAE DÍJAKAT PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2015. december 14. hétfő, 19:29

A Nemzeti Művelődési Intézet december 13-án rendezte meg a több mint egy évtizedes hagyománnyal rendelkező Nemzetiségi Gálát és Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjátadót a magyarországi nemzetiségek napjához kötődően a Budai Vigadóban.

Bővebben...
 
Gondoljatok Erzsikére! PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Márton József   
2015. november 09. hétfő, 17:20

A közelmúltban környezetemben meghalt egy csodálatos asszony, és nekem jutott a fájdalmas megbízatás, hogy a ravatalán elbúcsúztassam. Az ott elhangzottakat szeretném itt, most Önökkel megismertetni. Hogy miért? Nem csupán, mert a távozó kiváló ember volt, aki méltó a szélesebb publikum figyelmére is. Ez önmagában nem késztetett volna erre a lépésre, hiszen sok nagyszerű kisember hal meg naponta, akikről nem írnak az újságok. Az igazi ok, amiért a nyilvánossághoz fordulok, az illető származása. Régóta élek már egy népes roma família közelében, amelynek az elhunyt volt a családfője. Ebben a közösségben szerzett élettapasztalataim alapján érzek késztetést, hogy a magyar-cigány közeledés érdekében megszólaljak. Mint magyar értelmiségi. Ráébredtem, hogy a legtöbb, amit ez ügyben tehetek, ha a laudációmban foglaltakat közreadom.

Bővebben...
 
József Károly főherceg emlékezete PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Marton Józsefné   
2016. február 02. kedd, 17:12

A szerző 2005-ben, az Alcsútdobozért Faluvédő Egyesület megemlékezésén elhangzott előadásnak jegyzete:

Kedves Vendégeink, Kedves Barátaink!

Száz éve, 1905. június 13-án, hosszú szenvedés után, hetvenkét éves korában hunyt el József Károly főherceg, Alcsút egykori jótevője. Halálának századik évfordulóján elsőként mondunk életéért teremtőjének, aki hozzánk vezérelte Őt, és családját. Életútját dédunokája, Mihály főherceg úr, és Rostás-Farkas György úr méltatta előttem.

Bővebben...
 
Közös Út - Kethano Drom 2015. 4. szám PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2016. január 02. szombat, 11:35

Megjelent a Közös Út - Kethano Drom 2015. évi utolsó lapszáma, amely a csatolt pdf mellékletben olvasható.

Attachments:
Download this file (Közös Út 2015_4 végleges.pdf)Közös Út 2015_4 végleges.pdf[ ]1602 Kb
Bővebben...
 
Kiskunlacházától Bergen-Belsenig PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Acélné (Kelemen) Weitzenfeld Éva   
2015. november 09. hétfő, 17:30

Acélné (Kelemen) Weitzenfeld Éva visszaemlékezése

1944. március 19-én vasárnap délelőtt Jolival elmentünk a Szépművészeti Múzeumba egy Munkácsy kiállításra. Boldog voltam, napsütéses idő volt, és előtte való napon Kálmán Évivel a Radius moziban az Első randevú című francia filmet láttuk Danielle Darrieux-vel a főszerepben. Ekkor még nem gondoltam, milyen hosszú idő fog elmúlni a következő mozi és képkiállítás megtekintéséig. Az sem jutott eszembe, hogy ezek a kis örömök mennyire nem számítanak, ha az ember nyomorult.

Bővebben...
 
Közös Út - kethano Drom 2015/3. szám PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2015. november 03. kedd, 19:53

Megjelent a Közös Út - Kethano Drom 2015./3. száma

Attachments:
Download this file (Közös Út 2015_3.pdf)Közös Út 2015_3.pdf[ ]1954 Kb
Bővebben...
 
«ElsőElőző12345678910KövetkezőUtolsó»

7. oldal / 90
Copyright © 2018 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria