Címlap

Kiadványaink

Névjegy

Radio Romano

Lovaricko shibako grizhipe

Archív

Közös Út Baráti Kör

Csatka

Rostás-Farkas György

Blog

CTMT videók

Ki olvas minket

Oldalainkat 53 vendég böngészi

BelépésGTranslate

 

Közös Út Baráti Kör

Köszöntjük weblapunkon
Mikor József főherceg borravalót kapott PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Thewrewk István   
2016. március 19. szombat, 12:55

Délelőtt belép egy kiránduló 'társaság az alcsúti parkba. S alighogy mennek: egy hatalmas fán megpillantanak valakit. Zubbony van rajta, s fűrészeli az ágakat.

Bővebben...
 
Álom és valóság határain PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Baráthi Ottó   
2016. március 08. kedd, 19:34

Beszélgetés Balogh Balázs András cigány naiv képzőművésszel

Interjúalanyomat évtizedek óta ismerem, de csak néhány éve, a salgótarjáni  „garzonházban” – mint lakás-bérlőtársak –  kerültünk közelebb egymáshoz. Az alábbi írásmű célja az idős és szinte elfeledett művész pályaképének, kiváltképp az elmúlt évtizedbeli – eddig kevésbé ismert és egyáltalán nem publikált – életútjának felvillantása. Az interjú a múlt év őszén elkezdett célirányos beszélgetéseinknek egy  – a verbális kommunikáció pongyolaságait is kiküszöbölendő – nyelvileg korrigált és rövidített rekonstrukciója. A textussal  szembeni  szerzői igény volt – az előbbieken túl és egyebek között  –  a hitelességre és a lojalitásra törekvés.

Bővebben...
 
Közös Út - Kethano Drom 2016/1. szám PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2016. március 05. szombat, 08:43

Megjelent a Közös - Kethano Drom 2016/ 1. száma, amely a csatolt pdf mellékletben olvasható.

Attachments:
Download this file (Közös Út 2016_1.pdf)Közös Út 2016_1.pdf[ ]1635 Kb
Bővebben...
 
A nagy migráció hatása az európai kisebbségek helyzetére PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Báthory János   
2016. március 04. péntek, 17:31

A magyar közbeszédben éppen elég szó esik a migráció nemzeti kultúrát és identitást fenyegető veszedelméről. Érdemes végiggondolni, hogy miképpen érinti a kisebbségeket, egyfelől a magyarországiakat, másfelől a határon kívül élő magyarokat. A magyar állami kisebbségpolitika alapja, hogy a tizenhárom népcsoportot, amelyeket a magyar többséggel történelmileg együtt élőközösségként ismer el.

Bővebben...
 
Az Isten ránk bízott valamit! PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Rostás – Farkas György   
2016. március 04. péntek, 17:09

Tisztelt Konferencia! Kedves Testvéreim!

Ezen a 25. jubileumi nemzetközi tudományos konferencián, erkölcsi kötelességemnek tartom, hogy néhány mondatot szóljak arról, ami ma napjainkban szerte a világon és Magyarországon történik.

Bővebben...
 
25 éve a 'Közös Úton' PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Fialovszky Magda   
2016. február 27. szombat, 07:18

Megkezdődött a Cigány Tudományos és Művészeti Társaság 25. jubileumi konferenciája. A tanácskozásra a Társaság megalakulásának negyedszázados évfordulója alkalmából kerül sor Budapesten, a Benczúr Hotelben 2016. február 26-27-én.

Bővebben...
 
Múltunk, jelenünk, jövőnk PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kővári Liliána   
2016. február 19. péntek, 11:06

Múlt

Csütörtök este van, nemrég értem haza az iskolából. Öreganyám szokás szerint hozza a formáját. Üvölt, a dobhártyám majd kiszakad, és felesleges hülyeségekkel nyúz. Ma felettébb jól telt el a napon, s mégis minden egyes napomon ott van a bélyeg, a c mely talán a homlokomra nincs kiírva, de mégis megvető pillantásokkal és fülsértő obszcén szavakkal illetik testvéreimet. Azokat az embereket, akik ugyanolyan emberek, mint te vagy akár más ezen a bolygón és nincs egyéb bűnük, csak az, hogy annak születtek aminek, CIGÁNYNAK. Minden egyes nap, mikor egy ismeretlen magyar ember szemébe tekintek, felvetődik a kérdés…Cigánynak lenni nem erény és nem megtiszteltetés mások szerint. s én  csak azt tudom mondani, hogy szeretek az lenni, aki, és ami vagyok. Büszke vagyok arra, hogy más vagyok.

Bővebben...
 
A cigánykérdés nem cigány-kérdés PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Beer Miklós   
2016. február 13. szombat, 05:49

Nem tudok szabadulni attól a gondolattól, hogy miért itt és akkor születtem? Minél öregebb vagyok, annál inkább erősödik bennem ennek a kérdésnek a hangja, izgat ennek a kérdésnek a súlya.. 

Bővebben...
 
Romológiai tanszék indul Debrecenben PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Szabóné dr. Kármán Judit   
2016. március 04. péntek, 16:51

A Debreceni Református Hittudomány Egyetem vezetése úgy döntött, Romológia Tanszéket alapít; ennek szervezésére, vezetésére, a tantárgyak kidolgozására Szabóné dr. Kármán Juditot kérték fel. Mindennek az alapja az az elhatározás , hogy a jövőben senki ne kerüljön ki az egyetemről úgy – bármilyen szakra is jár –, hogy ne rendelkezne a cigányság történelméről, kultúrájáról, rájuk vonatkozó, hozzájuk kapcsolódó, továbbá leendő szakterületének megfelelő romológiai tudással, gyakorlati készségekkel, a sikeres együttműködéshez nélkülözhetetlen kompetenciákkal.

Bővebben...
 
A Cigány Tudományos és Művészeti Társaság megalakulásának negyedszázados évfordulójára PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Albert Ernő   
2016. február 26. péntek, 22:22

A huszonötödik évforduló jó alkalmat kínál arra, hogy a Cigány Tudományos és Művészeti Társaság számba vegye az eltelt időszak eredményeit, és megfelelő tanulságok megállapítását követően új távlatok útját is kijelölje. A részletes elemzést az arra hivatottak – minthogy eddig is – elvégzik, magam, mint bizonyos időszakban a Konferencia meghívottja, néhány tapasztalattal szeretnék hozzájárulni az ünnepség sikeréhez.

Bővebben...
 
A divat és az öltözködés, mint a kommunikáció és a kultúra eszközei PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Rubik Gina   
2016. február 18. csütörtök, 16:12

Ezen írásomban elsősorban szociológiai és antropológiai szempontból elemzem a divat és a ruházkodás kommunikációs és kulturális kérdéskörét, valamint nagy vonalakban bemutatom a divat- és öltözködéstörténet legfontosabb médiaelméleti megközelítéseit is. Végezetül pedig egy hazai, nem a „mainstream”, hanem kisebbségi divatmárka, a Romani Design1 egy saját ötleten alapuló, kortárs és részletekbe menő „digital branding” stratégiájával hozok példát a divat és a ruházat, mint kulturális és közösségi kommunikációs eszközök médiajelenségére.

Bővebben...
 
Roma írónők a mai Magyarországon PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Rubik Gina   
2016. február 08. hétfő, 21:13

„Eltörölt szívek” Empirikus kutatás öt kortárs roma írónő munkásságáról

Bevezető: kutatási módszerek és kérdések

A következő magyarországi kortárs roma írónőkkel készítettem kutatást életút interjújuk és önéletrajzaik elemzésével: Daróczi Ágnes, Kalla Éva, Láng Judit, Nótár Ilona és Pató Selam. A kutatásom elején már kiderült, hogy a narratív biográfiai elemzés1 mellé fel kell vennem az empirikus kvalitatív kutatás 2 módszertanát is. A „megalapozott kutatási elmélet” (grounded theory)3 alapja az, hogy a korábbi ismereteken alapuló hipotéziseket összevetem (narratív biográfia) az empirikus terepmunkával készített életinterjúkkal, valamint a kódolás által (Glazer,Strauss)4 felállított esettanulmánnyal (extended case method, Burrawoy)5. Ez a szocio-antropológiai módszer a társadalmi jelenségek értelmezéséből, a hipotézis és empíria viszonyában megjelenő strukturális összefüggések felismeréséből, valamint egy „több skálán futó” (multi-scale)6 megalapozott elmélet abdukciós eset-rekonstrukciójából áll. 

Bővebben...
 
«ElsőElőző12345678910KövetkezőUtolsó»

6. oldal / 90
Copyright © 2017 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria