Címlap

Kiadványaink

Névjegy

Radio Romano

Lovaricko shibako grizhipe

Archív

Közös Út Baráti Kör

Csatka

Rostás-Farkas György

Blog

CTMT videók

Ki olvas minket

Oldalainkat 15 vendég és 3 tag böngészi

BelépésGTranslate

 

Közös Út Baráti Kör

Köszöntjük weblapunkon
Köszöntés és megnyitó beszéd PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Tőkés László   
2016. március 26. szombat, 21:43

A Cigány Tudományos és Művészeti Társaság  25. jubileumi konferenciája, Budapest, 2016. február 26.

Kegyelem néktek és békesség Istentől! Kedves testvéreim, elnök úr, főherceg úr, tisztelt védnökök, kedves előadók és vendégek!

Ahogyan Gergely Dezső szolgatársam a zászlót felszentelte, úgy én is előveszem ezt a zászlókat ábrázoló képeslapot. Ezek a zászlók az én európai parlamenti irodám erkélyén találhatók, Nagyváradon. Itt látjuk az európai zászlót, a magyar lyukas zászlót, melynek mintájára a románok is lyukas zászlóval a kezükben vívták ki a szabadságot 1989-ben, és itt látható még a székely lobogó, valamint a Partium tavaly felszentelt zászlaja. Ezzel bevezetésképpen ahhoz a szellemiséghez szeretnék a magam módján hozzájárulni, amelyről Gergely Dezső és Rostás-Farkas György elnök úr megelőzően szóltak hozzánk. 

Bővebben...
 
Pro bono (A közjóért) PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Mátyás Tibor   
2016. március 25. péntek, 05:59

Avagy ,, a tanulás fegyver, amivel megváltoztatható a világ ." ( Nelson Mandela )

Sohasem tartoztam azok közé, akik egy-egy nehéznek tűnő feladat megoldásánál, mindig szeretnek valakire mutogatni, vagy felelőst keresni. Hiszem azt, hogy ilyenkor abból kell kiindulni, hogy én mit tehetek az ügy érdekében.

Bővebben...
 
Mikor József főherceg borravalót kapott PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Thewrewk István   
2016. március 19. szombat, 12:55

Délelőtt belép egy kiránduló 'társaság az alcsúti parkba. S alighogy mennek: egy hatalmas fán megpillantanak valakit. Zubbony van rajta, s fűrészeli az ágakat.

Bővebben...
 
Álom és valóság határain PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Baráthi Ottó   
2016. március 08. kedd, 19:34

Beszélgetés Balogh Balázs András cigány naiv képzőművésszel

Interjúalanyomat évtizedek óta ismerem, de csak néhány éve, a salgótarjáni  „garzonházban” – mint lakás-bérlőtársak –  kerültünk közelebb egymáshoz. Az alábbi írásmű célja az idős és szinte elfeledett művész pályaképének, kiváltképp az elmúlt évtizedbeli – eddig kevésbé ismert és egyáltalán nem publikált – életútjának felvillantása. Az interjú a múlt év őszén elkezdett célirányos beszélgetéseinknek egy  – a verbális kommunikáció pongyolaságait is kiküszöbölendő – nyelvileg korrigált és rövidített rekonstrukciója. A textussal  szembeni  szerzői igény volt – az előbbieken túl és egyebek között  –  a hitelességre és a lojalitásra törekvés.

Bővebben...
 
Közös Út - Kethano Drom 2016/1. szám PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2016. március 05. szombat, 08:43

Megjelent a Közös - Kethano Drom 2016/ 1. száma, amely a csatolt pdf mellékletben olvasható.

Attachments:
Download this file (Közös Út 2016_1.pdf)Közös Út 2016_1.pdf[ ]1635 Kb
Bővebben...
 
Az Isten ránk bízott valamit! PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Rostás – Farkas György   
2016. március 04. péntek, 17:09

Tisztelt Konferencia! Kedves Testvéreim!

Ezen a 25. jubileumi nemzetközi tudományos konferencián, erkölcsi kötelességemnek tartom, hogy néhány mondatot szóljak arról, ami ma napjainkban szerte a világon és Magyarországon történik.

Bővebben...
 
25 éve a 'Közös Úton' PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Fialovszky Magda   
2016. február 27. szombat, 07:18

Megkezdődött a Cigány Tudományos és Művészeti Társaság 25. jubileumi konferenciája. A tanácskozásra a Társaság megalakulásának negyedszázados évfordulója alkalmából kerül sor Budapesten, a Benczúr Hotelben 2016. február 26-27-én.

Bővebben...
 
Múltunk, jelenünk, jövőnk PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kővári Liliána   
2016. február 19. péntek, 11:06

Múlt

Csütörtök este van, nemrég értem haza az iskolából. Öreganyám szokás szerint hozza a formáját. Üvölt, a dobhártyám majd kiszakad, és felesleges hülyeségekkel nyúz. Ma felettébb jól telt el a napon, s mégis minden egyes napomon ott van a bélyeg, a c mely talán a homlokomra nincs kiírva, de mégis megvető pillantásokkal és fülsértő obszcén szavakkal illetik testvéreimet. Azokat az embereket, akik ugyanolyan emberek, mint te vagy akár más ezen a bolygón és nincs egyéb bűnük, csak az, hogy annak születtek aminek, CIGÁNYNAK. Minden egyes nap, mikor egy ismeretlen magyar ember szemébe tekintek, felvetődik a kérdés…Cigánynak lenni nem erény és nem megtiszteltetés mások szerint. s én  csak azt tudom mondani, hogy szeretek az lenni, aki, és ami vagyok. Büszke vagyok arra, hogy más vagyok.

Bővebben...
 
A nagy migráció hatása az európai kisebbségek helyzetére PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Báthory János   
2016. március 04. péntek, 17:31

A magyar közbeszédben éppen elég szó esik a migráció nemzeti kultúrát és identitást fenyegető veszedelméről. Érdemes végiggondolni, hogy miképpen érinti a kisebbségeket, egyfelől a magyarországiakat, másfelől a határon kívül élő magyarokat. A magyar állami kisebbségpolitika alapja, hogy a tizenhárom népcsoportot, amelyeket a magyar többséggel történelmileg együtt élőközösségként ismer el.

Bővebben...
 
Romológiai tanszék indul Debrecenben PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Szabóné dr. Kármán Judit   
2016. március 04. péntek, 16:51

A Debreceni Református Hittudomány Egyetem vezetése úgy döntött, Romológia Tanszéket alapít; ennek szervezésére, vezetésére, a tantárgyak kidolgozására Szabóné dr. Kármán Juditot kérték fel. Mindennek az alapja az az elhatározás , hogy a jövőben senki ne kerüljön ki az egyetemről úgy – bármilyen szakra is jár –, hogy ne rendelkezne a cigányság történelméről, kultúrájáról, rájuk vonatkozó, hozzájuk kapcsolódó, továbbá leendő szakterületének megfelelő romológiai tudással, gyakorlati készségekkel, a sikeres együttműködéshez nélkülözhetetlen kompetenciákkal.

Bővebben...
 
A Cigány Tudományos és Művészeti Társaság megalakulásának negyedszázados évfordulójára PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Albert Ernő   
2016. február 26. péntek, 22:22

A huszonötödik évforduló jó alkalmat kínál arra, hogy a Cigány Tudományos és Művészeti Társaság számba vegye az eltelt időszak eredményeit, és megfelelő tanulságok megállapítását követően új távlatok útját is kijelölje. A részletes elemzést az arra hivatottak – minthogy eddig is – elvégzik, magam, mint bizonyos időszakban a Konferencia meghívottja, néhány tapasztalattal szeretnék hozzájárulni az ünnepség sikeréhez.

Bővebben...
 
A divat és az öltözködés, mint a kommunikáció és a kultúra eszközei PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Rubik Gina   
2016. február 18. csütörtök, 16:12

Ezen írásomban elsősorban szociológiai és antropológiai szempontból elemzem a divat és a ruházkodás kommunikációs és kulturális kérdéskörét, valamint nagy vonalakban bemutatom a divat- és öltözködéstörténet legfontosabb médiaelméleti megközelítéseit is. Végezetül pedig egy hazai, nem a „mainstream”, hanem kisebbségi divatmárka, a Romani Design1 egy saját ötleten alapuló, kortárs és részletekbe menő „digital branding” stratégiájával hozok példát a divat és a ruházat, mint kulturális és közösségi kommunikációs eszközök médiajelenségére.

Bővebben...
 
«ElsőElőző12345678910KövetkezőUtolsó»

6. oldal / 90
Copyright © 2018 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria