Címlap

Kiadványaink

Névjegy

Radio Romano

Lovaricko shibako grizhipe

Archív

Közös Út Baráti Kör

Csatka

Rostás-Farkas György

Blog

CTMT videók

Ki olvas minket

Oldalainkat 26 vendég böngészi

BelépésGTranslate

 

Közös Út Baráti Kör

Köszöntjük weblapunkon
Közös Út - Kethano Drom 2016.2. szám PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2016. június 03. péntek, 13:37

2016. évi második számunk a csatolt pdf fájlban olvasható

Attachments:
Download this file (Közös Út 2016_2.pdf)Közös Út 2016_2.pdf[ ]1277 Kb
Bővebben...
 
Elveszett álmok PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Rostás Farkas György   
2016. május 31. kedd, 14:37

Készülő könyvemnek adtam ezt a címet, hogy visszaidézzem mindazt, amiről álmodtam, amire vágytam, amiért küzdöttem életem során. A kötet vegyes műfajú írásokat tartalmaz, ami az egészet mégis szerves egységbe fűzi az maga az élet. Minden egyes írás alapja az én életem egy-egy epizódja, egy-egy találkozás számomra meghatározó emberekkel, vagy olyan események, amelyek döntően befolyásolták sorsomat.

Bővebben...
 
A cigány hagyományokról PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Radics Renáta   
2016. május 31. kedd, 13:58

Gyermekként sokszor mondták rám az emberek: „te cigány vagy”. Ez nagyon bántott engem. Nem az, amit mondtak, hanem az, ahogyan mondták. Mert amikor a cigány szó hagyta el ajkukat, abban rengeteg megvetés, utálat, lenézés volt. Ezt nem is értettem igazán akkoriban. Szerettem volna, hogy rám is úgy tekintsenek, mint bármelyik más emberre. Szuhay Péter szavaival élve:

„úgy gondolják, ők is részei a társadalomnak, még ha cigányok is, és nem hajlandók beletörődni abba, hogy őket a perifériára száműzik.1”

Amikor eljött a szakdolgozati témaválasztás ideje, nem volt kérdés számomra, hogyha lehetőséget kapok, a cigányság lesz az, amiről írok.

Mint köztudott, három nagy csoportot különböztetünk meg: vannak, beás cigányok, oláh cigányok és romungrók. Én az utóbbiba tartozom. Valószínűleg, szép dolgozatot írhattam volna a mi csoportunkról, de én nagyobb feladatot akartam. Ezért gondoltam arra, hogy az oláh cigányokról írok. Érdekel, hogy hagyományaik, melyekről már korábban is sokat olvastam, mennyire élnek még, mennyire határozzák meg életüket. Hiszek abban, hogy még a mai napig vannak olyan szokásaik, amik ma is élnek.

Hipotézisem is ez: Az oláh cigányok számos hagyományukat még a XXI. században is őrzik.

Ahogyan Száraz Miklós György is írta:

„sem az idő múlása, sem az éghajlat, sem az előttük álló példa mindenható ereje soha a legcsekélyebb mértékben sem volt képes megváltoztatni őket. 2”

Hipotézisem bizonyítása érdekében, először elolvasok számos szakirodalmat az oláh cigányok hagyományairól, majd ezt követően meglátogatok cigány családokat, megfigyelem életüket. A végén így összegezhetem az olvasottakat a látottakkal. Nagyon fontosnak tartom a velük való találkozást, beszélgetést. „Ahhoz, hogy kezeljek egy másik embert, meg kell értenem őt és az ő világát úgy, mintha benne élnék. Kell, értsem pillantását, miként és milyennek látja a világot maga körül, bele kell bújjak ahhoz, hogy belülről érezzem, milyen életet él.3”

Hiszem, hogy hipotézisem beigazolódik.

1 Szuhay Péter- A magyarországi cigányok kultúrája, Panoráma kiadó, 1999, 123. oldal

2 Száraz Miklós György- Cigányok, Helikon kiadó, 2007, 66. oldal

3 Forray R. Katalin- Romológia Cigalónia, Dialóg Campus kiadó, 279. oldal, Hilton Mayerhoff szavai

 

(A szakdolgozat a csatolt pdf fájban olvasható)


 

 
Nem ellenségek, szövetségesek vagyunk PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Daróczi Ágnes   
2016. május 10. kedd, 15:20

Engedjék meg, hogy mondandómat a keserűség és a remény jegyében kezdjem. Keserűek vagyunk, mert 25 évvel a rendszerváltás után, a magyarországi romáknak, a hazai legnagyobb kisebbségnek, nincsenek intézményei.Mint ahogy nincsen anyanyelvi kiadványozás, múzeum, kutatóközpont, kulturális központ, galéria. Nincsenek a közösségeinknek közösségi fórumai.

Bővebben...
 
Miért Petőfi? PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Rostás - Farkas György   
2016. május 10. kedd, 13:46

Az életem egyik legemlékezetesebb, talán a legszebb napja az, amit most felidézek.

Mindig ünnepnap volt, amikor édesanyámmal, Csabára (Békéscsaba) mehettem, elkísérhettem őt cserépedényeket vásárolni. Azzal kereskedett ugyanis a falvakban.

Bővebben...
 
Akik kivonulnak az erdőbe 1. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Rubik Gina   
2016. április 28. csütörtök, 16:49

Riport a Magyar Szivárvány Közösségről

Április 18-án nekivágok két napra a Bakonynak túrabakanccsal, vízhatlan ruházattal és sátorral felszerelkezve, hogy felkeressem a Magyar Szivárványosok földjét. Itt egy nemzetközi lovas karaván szerveződésébe csöppenek, ahol alkalmam nyílik beszélgetni a tagokkal a természet-közeli életmódról, a szabad állattartásról, az önfenntartó élelmiszertermelésről és az utazó artisták társadalom-segítő projektjeiről. És arról, hogy miből élnek, és mi ennek az egésznek az értelme.

Bővebben...
 
Keressük a közös utat… PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2016. április 12. kedd, 17:52

Beer Miklós, váci megyéspüspök beszéde CTMT 25. jubileumi konferenciáján ( 2016.02.26)

Nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a konferencia minden résztvevőjét. Nekem megtiszteltetés, hogy Gyuri bátyám meghívott ide, itt lehetek, és együtt gondolkozhatunk, és az Úristen segítségével remélem, hogy megtaláljuk a közös utat!

Bővebben...
 
Köszöntés és megnyitó beszéd PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Tőkés László   
2016. március 26. szombat, 21:43

A Cigány Tudományos és Művészeti Társaság  25. jubileumi konferenciája, Budapest, 2016. február 26.

Kegyelem néktek és békesség Istentől! Kedves testvéreim, elnök úr, főherceg úr, tisztelt védnökök, kedves előadók és vendégek!

Ahogyan Gergely Dezső szolgatársam a zászlót felszentelte, úgy én is előveszem ezt a zászlókat ábrázoló képeslapot. Ezek a zászlók az én európai parlamenti irodám erkélyén találhatók, Nagyváradon. Itt látjuk az európai zászlót, a magyar lyukas zászlót, melynek mintájára a románok is lyukas zászlóval a kezükben vívták ki a szabadságot 1989-ben, és itt látható még a székely lobogó, valamint a Partium tavaly felszentelt zászlaja. Ezzel bevezetésképpen ahhoz a szellemiséghez szeretnék a magam módján hozzájárulni, amelyről Gergely Dezső és Rostás-Farkas György elnök úr megelőzően szóltak hozzánk. 

Bővebben...
 
Összetartozunk PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Habsburg Lotharingiai Mihály   
2016. április 28. csütörtök, 19:03

A főherceg felszólalása a Cigány Tudományos és Művészeti Társaság 25. jubileumi konferenciáján:

Kedves Beer püspök, kedves Tőkés püspök, kedves házigazda, György testvérem, tisztelt résztvevők!

Szeretettel köszöntöm önöket, József Árpád fivérem nevében is, aki sajnos nem tud részt venni ezen a találkozásunkon, de szívélyes üdvözletét küldi szeretettel, a messze Portugáliából.

Bővebben...
 
A Magyar Költészet Napján Csepelen PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Turúné Tóth Anikó   
2016. április 18. hétfő, 08:35

Ebben a tanévben is az iskolánk (Mátyás Király Általános Iskola, Csepel) humán munkaközösségéhez tartozó tanárok szervezésében méltóképpen emlékeztünk meg a költészet napjáról. A meghívott vendégünk, Rostás-Farkas György József Attila-díjas költő, író, újságíró az 5.a 5.z és a 6.a  osztályos tanulóknak a cigány népmesékről tartott előadást. Az előadás végén elhangzott Rostás-Farkas György  meséje, A Nap gyermekei.

Bővebben...
 
Dikhes - Látod: Új folyóirat indul PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2016. március 29. kedd, 14:45

Dikhes - Látod címmel indított folyóiratot a Cigány Írószövetség és (Köz)Művelődési Társaság, Ruva Farkas Pál főszerkesztésével. A lap bemutatásaként Szakonyi Károly előszavát idézzük:

Bővebben...
 
Pro bono (A közjóért) PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Mátyás Tibor   
2016. március 25. péntek, 05:59

Avagy ,, a tanulás fegyver, amivel megváltoztatható a világ ." ( Nelson Mandela )

Sohasem tartoztam azok közé, akik egy-egy nehéznek tűnő feladat megoldásánál, mindig szeretnek valakire mutogatni, vagy felelőst keresni. Hiszem azt, hogy ilyenkor abból kell kiindulni, hogy én mit tehetek az ügy érdekében.

Bővebben...
 
«ElsőElőző12345678910KövetkezőUtolsó»

5. oldal / 90
Copyright © 2017 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria