Címlap

Kiadványaink

Névjegy

Radio Romano

Lovaricko shibako grizhipe

Archív

Közös Út Baráti Kör

Csatka

Rostás-Farkas György

Blog

CTMT videók

Ki olvas minket

Oldalainkat 48 vendég böngészi

BelépésGTranslate

 

Közös Út Baráti Kör

Köszöntjük weblapunkon
Újdonság a lovári nyelvvizsgára készülőknek PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Dr. Papp János   
2016. július 29. péntek, 09:01

Jó hírrel szolgálhatunk mindazoknak, akik lovári cigány nyelvből szeretnének államilag elismert nyelvvizsga bizonyítványt szerezni. Már nem csak a budapesti Rigó utcában lehet ebből a nyelvből vizsgázni, ugyanis az Oktatási Hivatal, Nyelvvizsgát Akkreditáló Testülete (NYAT) AK-XXXII/2/2016 számú akkreditációs határozatában akkreditálta, az EZRA Humánszolgáltató Kft. Nyelvvizsgaközpontjában kifejlesztett, EZRA (jelentése: segítő) Nyelvvizsgarendszert. Ezáltal az EZRA Nyelvvizsgaközpont, államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítvány kiadására jogosult.

Bővebben...
 
Roma nemzetépítés - Történeti és kulturális antropológiai keresztmetszetben PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Binder Mátyás   
2016. július 26. kedd, 15:25

Az írás az európai roma önszerveződés közel egy évszázados történetének áttekintésével azt latolgatja, vajon képes lehet-e a roma népesség a 21. század elején – a nemzetépítés Miroslav Horch, Niederhauser Emil és mások által fölvázolt kelet-európai modelljét követve – valódi nemzeti társadalmat megalkotni. A szerző, bár nem kívánja „kétségbe vonni az egységes roma nemzet létét és lehetőségeit", kétségesnek tartja, hogy az európai társadalmak peremére szorult, illetve részben diaszpórában élő cigányok körében a nemzeti eszme és önazonosság a belátható jövőben széles körben meggyökeresedhet. „A roma nemzethez tartozó egyének nemzetük képvise­letét kérik, egy nemzetét, amely nem akar állammá válni. […] Mi egy nemzet vagyunk, ugyanabban a hagyomány­ban osztozunk, közős a kultúránk, az eredetünk és a nyelvünk; egy nemzet vagyunk.'"1(Declaration Of A Roma Nation)

Attachments:
Download this file (BINDER MÁTYÁS tanulm.pdf)BINDER MÁTYÁS tanulm.pdf[ ]1103 Kb
Bővebben...
 
Akik kivonultak az erdőbe 2. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Rubik Gina   
2016. június 30. csütörtök, 19:25

Interjú egy amerikai-magyar professzorral, aki hazánkban megalapította a „Szivárvány” Közösséget:

Három részes cikksorozatomban arra keresem a választ, mik is azok az egész világon elterjedt Szivárvány-találkozók és közösségek, vagy eredeti nevükön Rainbow-k. Első cikkemben nem is válaszolhat kérdéseimre hitelesebb ember, mint az amerikai-magyar történész, zenész, Dr. Jungmayer Louis, művésznevén Mouksa, aki 1972-ben Kolorádó államban ott volt az első Szivárvány-találkozón, és ma már egy budapesti egyetemen tanítja többek között ennek is a történetét.

Bővebben...
 
A cigányok története és a magyarországi roma etnikumhoz köthető konfliktusok eredete PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Tóth Csaba   
2016. június 30. csütörtök, 18:54

Publikációmban a cigány nép eredet-történetéről és ezzel párhuzamban e népcsoporttal szemben Európa számos területén, így Magyarországon is kialakult előítéletekről fogalmaztam meg gondolatokat. Az elmúlt években több felmérés és tudósítás szólt arról, hogy hazánkban nő az antiszemitizmus, e jelenség etnikai -történeti vizsgálatának viszont megítélésem szerint mind kevesebb időt szentelünk.

Bővebben...
 
Közös Út - Kethano Drom 2016.2. szám PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2016. június 03. péntek, 13:37

2016. évi második számunk a csatolt pdf fájlban olvasható

Attachments:
Download this file (Közös Út 2016_2.pdf)Közös Út 2016_2.pdf[ ]1277 Kb
Bővebben...
 
A cigány hagyományokról PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Radics Renáta   
2016. május 31. kedd, 13:58

Gyermekként sokszor mondták rám az emberek: „te cigány vagy”. Ez nagyon bántott engem. Nem az, amit mondtak, hanem az, ahogyan mondták. Mert amikor a cigány szó hagyta el ajkukat, abban rengeteg megvetés, utálat, lenézés volt. Ezt nem is értettem igazán akkoriban. Szerettem volna, hogy rám is úgy tekintsenek, mint bármelyik más emberre. Szuhay Péter szavaival élve:

„úgy gondolják, ők is részei a társadalomnak, még ha cigányok is, és nem hajlandók beletörődni abba, hogy őket a perifériára száműzik.1”

Amikor eljött a szakdolgozati témaválasztás ideje, nem volt kérdés számomra, hogyha lehetőséget kapok, a cigányság lesz az, amiről írok.

Mint köztudott, három nagy csoportot különböztetünk meg: vannak, beás cigányok, oláh cigányok és romungrók. Én az utóbbiba tartozom. Valószínűleg, szép dolgozatot írhattam volna a mi csoportunkról, de én nagyobb feladatot akartam. Ezért gondoltam arra, hogy az oláh cigányokról írok. Érdekel, hogy hagyományaik, melyekről már korábban is sokat olvastam, mennyire élnek még, mennyire határozzák meg életüket. Hiszek abban, hogy még a mai napig vannak olyan szokásaik, amik ma is élnek.

Hipotézisem is ez: Az oláh cigányok számos hagyományukat még a XXI. században is őrzik.

Ahogyan Száraz Miklós György is írta:

„sem az idő múlása, sem az éghajlat, sem az előttük álló példa mindenható ereje soha a legcsekélyebb mértékben sem volt képes megváltoztatni őket. 2”

Hipotézisem bizonyítása érdekében, először elolvasok számos szakirodalmat az oláh cigányok hagyományairól, majd ezt követően meglátogatok cigány családokat, megfigyelem életüket. A végén így összegezhetem az olvasottakat a látottakkal. Nagyon fontosnak tartom a velük való találkozást, beszélgetést. „Ahhoz, hogy kezeljek egy másik embert, meg kell értenem őt és az ő világát úgy, mintha benne élnék. Kell, értsem pillantását, miként és milyennek látja a világot maga körül, bele kell bújjak ahhoz, hogy belülről érezzem, milyen életet él.3”

Hiszem, hogy hipotézisem beigazolódik.

1 Szuhay Péter- A magyarországi cigányok kultúrája, Panoráma kiadó, 1999, 123. oldal

2 Száraz Miklós György- Cigányok, Helikon kiadó, 2007, 66. oldal

3 Forray R. Katalin- Romológia Cigalónia, Dialóg Campus kiadó, 279. oldal, Hilton Mayerhoff szavai

 

(A szakdolgozat a csatolt pdf fájban olvasható)


 

 
Miért Petőfi? PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Rostás - Farkas György   
2016. május 10. kedd, 13:46

Az életem egyik legemlékezetesebb, talán a legszebb napja az, amit most felidézek.

Mindig ünnepnap volt, amikor édesanyámmal, Csabára (Békéscsaba) mehettem, elkísérhettem őt cserépedényeket vásárolni. Azzal kereskedett ugyanis a falvakban.

Bővebben...
 
Akik kivonulnak az erdőbe 1. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Rubik Gina   
2016. április 28. csütörtök, 16:49

Riport a Magyar Szivárvány Közösségről

Április 18-án nekivágok két napra a Bakonynak túrabakanccsal, vízhatlan ruházattal és sátorral felszerelkezve, hogy felkeressem a Magyar Szivárványosok földjét. Itt egy nemzetközi lovas karaván szerveződésébe csöppenek, ahol alkalmam nyílik beszélgetni a tagokkal a természet-közeli életmódról, a szabad állattartásról, az önfenntartó élelmiszertermelésről és az utazó artisták társadalom-segítő projektjeiről. És arról, hogy miből élnek, és mi ennek az egésznek az értelme.

Bővebben...
 
Elveszett álmok PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Rostás Farkas György   
2016. május 31. kedd, 14:37

Készülő könyvemnek adtam ezt a címet, hogy visszaidézzem mindazt, amiről álmodtam, amire vágytam, amiért küzdöttem életem során. A kötet vegyes műfajú írásokat tartalmaz, ami az egészet mégis szerves egységbe fűzi az maga az élet. Minden egyes írás alapja az én életem egy-egy epizódja, egy-egy találkozás számomra meghatározó emberekkel, vagy olyan események, amelyek döntően befolyásolták sorsomat.

Bővebben...
 
Nem ellenségek, szövetségesek vagyunk PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Daróczi Ágnes   
2016. május 10. kedd, 15:20

Engedjék meg, hogy mondandómat a keserűség és a remény jegyében kezdjem. Keserűek vagyunk, mert 25 évvel a rendszerváltás után, a magyarországi romáknak, a hazai legnagyobb kisebbségnek, nincsenek intézményei.Mint ahogy nincsen anyanyelvi kiadványozás, múzeum, kutatóközpont, kulturális központ, galéria. Nincsenek a közösségeinknek közösségi fórumai.

Bővebben...
 
Összetartozunk PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Habsburg Lotharingiai Mihály   
2016. április 28. csütörtök, 19:03

A főherceg felszólalása a Cigány Tudományos és Művészeti Társaság 25. jubileumi konferenciáján:

Kedves Beer püspök, kedves Tőkés püspök, kedves házigazda, György testvérem, tisztelt résztvevők!

Szeretettel köszöntöm önöket, József Árpád fivérem nevében is, aki sajnos nem tud részt venni ezen a találkozásunkon, de szívélyes üdvözletét küldi szeretettel, a messze Portugáliából.

Bővebben...
 
A Magyar Költészet Napján Csepelen PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Turúné Tóth Anikó   
2016. április 18. hétfő, 08:35

Ebben a tanévben is az iskolánk (Mátyás Király Általános Iskola, Csepel) humán munkaközösségéhez tartozó tanárok szervezésében méltóképpen emlékeztünk meg a költészet napjáról. A meghívott vendégünk, Rostás-Farkas György József Attila-díjas költő, író, újságíró az 5.a 5.z és a 6.a  osztályos tanulóknak a cigány népmesékről tartott előadást. Az előadás végén elhangzott Rostás-Farkas György  meséje, A Nap gyermekei.

Bővebben...
 
«ElsőElőző12345678910KövetkezőUtolsó»

5. oldal / 90
Copyright © 2018 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria