Címlap

Kiadványaink

Névjegy

Radio Romano

Lovaricko shibako grizhipe

Archív

Közös Út Baráti Kör

Csatka

Rostás-Farkas György

Blog

CTMT videók

Ki olvas minket

Oldalainkat 52 vendég böngészi

BelépésGTranslate

 

Közös Út Baráti Kör

Köszöntjük weblapunkon
Beszélgetés Ördögh Szilveszter íróval PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Gy. Dobos Marianne   
2016. október 31. hétfő, 17:30

...mert gyűlöltem, mert utáltam az élettelen életet, a hamis törvényű rendet. Gyűlöltem, mert arra kényszeríti az embereket, hogy ne lehessenek egyenlőek, mert megosztja őket kicsikre és nagyokra, szegényekre és gazdagokra, okosakra és butákra, egészségesekre és nyomorékokra, elégedett és elégedetlen ostobákra. ...Mert arra kényszeríti az embereket, hogy ne lehessenek emberek, csak elporladó valakik.„"

(Jézus monológja Ördögh Szilveszter Koponyák hegye című regényéből)

Bővebben...
 
Bizonyítani igaz emberségünket PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Rostás - Farkas György   
2016. október 29. szombat, 12:34

Későn jött vendégei vagyunk a hazának. Nem volt könnyű az ide vezető út, sőt, a hazánkká vált ország lakói sem fogadtak bennünket mindig vendégként. Néha békén hagytak minket, elnézvén ottlétünket, sajátos szokásainkat, életmódunkat. Majd váratlanul meg akartak rendszabályozni minket, anélkül, hogy megkérdeztek volna bennünket, vagy hogy mi is felismertük volna saját helyzetünket, szándékainkat, akarásunkat.

Bővebben...
 
Cigányok az 1956-os forradalomban PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Eörsi László   
2016. október 23. vasárnap, 19:49

A KUTATÁS MÓDSZERTANI PROBLÉMÁI

A ránk maradt forrásanyagból csak ritkán tudhatjuk meg, hogy a forradalmárok közül kik voltak romaszármazásúak (vagy más nemzetiségiek). A Kádár-korszakban keletkezett iratokban (belügyi iratok és egyéb levéltári forrásokban) ugyanis az etnikai hovatartozást nem tüntették fel. Honnan indulhat ki tehát a tudományos vizsgálódás?

Bővebben...
 
A Tanoda Platform jelentése PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2016. október 17. hétfő, 17:28

A Motiváció Oktatási Egyesület 2013-ban hozta létre a TanodaPlatform elnevezésű szak- értői csoportot, ami mára egy 86 tanodából álló tanodahálózattá növekedett. A TanodaPlatform célja egyrészt hatékony érdekképviselet megvalósítása, másrészt a hálózatépítés elősegítése, harmadrészt a tanodák munkájának szakmai támogatása, fejlesztése. E jelentés a TanodaPlatform kezdeményezés keretében készült.

Attachments:
Download this file (TP_EFOP-palyazat_jelentes.pdf)TP_EFOP-palyazat_jelentes.pdf[ ]13531 Kb
Bővebben...
 
Muszáj volt, hogy a cigányoknak szárnyuk nőjön PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Csepregi János   
2016. október 11. kedd, 16:08

Rostás-Farkas Györggyel a cigány kultúra múltjáról és jelenéről Csepregi János beszélget:

Ön 2001-ben vetette papírra az alábbi mondatot: „Olyan országban szeretnék élni, ahol nem csak a madarak, halak és a fák védettek, hanem a kisebbségek "Mint költő és műfordító, mint a cigányságért magát felelősnek érző ember, hogyan látja: öt esztendeje megfogalmazott vágya és mindennapjaink valósága között csökkent-e a távolság akár kulturális, akár szociális téren?

— Ezt a kérdést magam is feltenném, ha most én ülnék a másik oldalon. A vágyam megmaradt. Nem mondok újdonságot azzal, hogy Magyarországon a cigányok a társadalom peremén tengetik nyomorúságos életüket. Pedig úgy érzem, több oka is lenne, hogy végre több figyelmet kapjanak a cigányok, nem csak mert komoly államalkotó tényezők, hanem azért is, mert olyan kultúrával rendelkeznek, ami több ezer éves múltra tekint vissza. Kétségtelenül tékozlás hagyni, hogy ezek az értékek elvesszenek. Félreértés ne essék, ezzel nem csak a nemzetiségek, például a cigányság veszít, hanem Magyarország is.

Bővebben...
 
A szerdahelyi cigányság megmentője PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Nagy Attila   
2016. szeptember 19. hétfő, 16:31

Augusztus 2-át a cigány holokauszt emléknapjaként tartják számon, annak mementójaként, hogy 1944. augusztus 2-áról 3-ára virradóan több mint háromezer cigányt gyilkoltak meg az auschwitzi haláltáborban a már menekülő SS-katonák. A Csallóközben is számos romát gyilkoltak meg a háborúban – elég csak az 1945 eleji nyárasdi eseményekre gondolnunk, amikor a Kis-Dunába lőtték a nyilasok az ógyallai romákat. Dunaszerdahelyen ezzel párhuzamosan azonban különös események zajlottak le…

Bővebben...
 
Újdonság a lovári nyelvvizsgára készülőknek PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Dr. Papp János   
2016. július 29. péntek, 09:01

Jó hírrel szolgálhatunk mindazoknak, akik lovári cigány nyelvből szeretnének államilag elismert nyelvvizsga bizonyítványt szerezni. Már nem csak a budapesti Rigó utcában lehet ebből a nyelvből vizsgázni, ugyanis az Oktatási Hivatal, Nyelvvizsgát Akkreditáló Testülete (NYAT) AK-XXXII/2/2016 számú akkreditációs határozatában akkreditálta, az EZRA Humánszolgáltató Kft. Nyelvvizsgaközpontjában kifejlesztett, EZRA (jelentése: segítő) Nyelvvizsgarendszert. Ezáltal az EZRA Nyelvvizsgaközpont, államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítvány kiadására jogosult.

Bővebben...
 
Akik kivonultak az erdőbe 2. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Rubik Gina   
2016. június 30. csütörtök, 19:25

Interjú egy amerikai-magyar professzorral, aki hazánkban megalapította a „Szivárvány” Közösséget:

Három részes cikksorozatomban arra keresem a választ, mik is azok az egész világon elterjedt Szivárvány-találkozók és közösségek, vagy eredeti nevükön Rainbow-k. Első cikkemben nem is válaszolhat kérdéseimre hitelesebb ember, mint az amerikai-magyar történész, zenész, Dr. Jungmayer Louis, művésznevén Mouksa, aki 1972-ben Kolorádó államban ott volt az első Szivárvány-találkozón, és ma már egy budapesti egyetemen tanítja többek között ennek is a történetét.

Bővebben...
 
Közös Út - kethano Drom 2016. 3.szám PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2016. október 05. szerda, 14:15

Megjelent a Közös út - Kethano Drom 2016. évi 3. száma, melyet a csatolt pdf mellékletben olvashatnak!

A tartalomból:

Attachments:
Download this file (Közös Út 2016_3 oldalpár (1).pdf)Közös Út 2016_3 oldalpár (1).pdf[ ]4092 Kb
Bővebben...
 
Gyuri, költő vagy PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Rostás Farkas György   
2016. július 29. péntek, 09:19

Történt egyszer, nagyon régen, ott Újkígyóson, ahol megláttam a napvilágot, ahol engem nagyon szerettek, és mindig szeretettel fogadtak. Azóta nagyon hosszú idő telt el, és mindig szeretettel gondolok vissza játszótársaimra, pajtásaimra, Domokos Pistára, Pallér Pityura, és még nagyon hosszú a sor.

Bővebben...
 
Roma nemzetépítés - Történeti és kulturális antropológiai keresztmetszetben PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Binder Mátyás   
2016. július 26. kedd, 15:25

Az írás az európai roma önszerveződés közel egy évszázados történetének áttekintésével azt latolgatja, vajon képes lehet-e a roma népesség a 21. század elején – a nemzetépítés Miroslav Horch, Niederhauser Emil és mások által fölvázolt kelet-európai modelljét követve – valódi nemzeti társadalmat megalkotni. A szerző, bár nem kívánja „kétségbe vonni az egységes roma nemzet létét és lehetőségeit", kétségesnek tartja, hogy az európai társadalmak peremére szorult, illetve részben diaszpórában élő cigányok körében a nemzeti eszme és önazonosság a belátható jövőben széles körben meggyökeresedhet. „A roma nemzethez tartozó egyének nemzetük képvise­letét kérik, egy nemzetét, amely nem akar állammá válni. […] Mi egy nemzet vagyunk, ugyanabban a hagyomány­ban osztozunk, közős a kultúránk, az eredetünk és a nyelvünk; egy nemzet vagyunk.'"1(Declaration Of A Roma Nation)

Attachments:
Download this file (BINDER MÁTYÁS tanulm.pdf)BINDER MÁTYÁS tanulm.pdf[ ]1103 Kb
Bővebben...
 
A cigányok története és a magyarországi roma etnikumhoz köthető konfliktusok eredete PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Tóth Csaba   
2016. június 30. csütörtök, 18:54

Publikációmban a cigány nép eredet-történetéről és ezzel párhuzamban e népcsoporttal szemben Európa számos területén, így Magyarországon is kialakult előítéletekről fogalmaztam meg gondolatokat. Az elmúlt években több felmérés és tudósítás szólt arról, hogy hazánkban nő az antiszemitizmus, e jelenség etnikai -történeti vizsgálatának viszont megítélésem szerint mind kevesebb időt szentelünk.

Bővebben...
 
«ElsőElőző12345678910KövetkezőUtolsó»

4. oldal / 90
Copyright © 2017 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria