Címlap

Kiadványaink

Névjegy

Radio Romano

Lovaricko shibako grizhipe

Archív

Közös Út Baráti Kör

Csatka

Rostás-Farkas György

Blog

CTMT videók

Ki olvas minket

Oldalainkat 46 vendég böngészi

BelépésGTranslate

 

Közös Út Baráti Kör

Köszöntjük weblapunkon
A cigányság társadalmi integrációjáról PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Orbán Viktor   
2016. november 23. szerda, 14:37

Orbán Viktor beszéde a Magyar Tudományos Akadémián, a II. Országos Cigány Értelmiségi Találkozón, 2008. április 11-én.

Jó napot kívánok, tisztelt Hölgyeim és Uraim!
Készültem úgy, ahogy illendő ilyenkor, de megvan annak is az előnye, ha az ember nem elsőként beszél, mert így esélyt kap arra, hogy egy-egy gondolattal csatlakozzon olyan gondolatokhoz, amelyek az előttünk szólók szájából hangzottak el. Szarka László történész úr egy gondolatához szeretnék csatlakozni, aki arra emlékeztette az egybegyűlteket, hogy Önöknek szövetségesei vannak Magyarországon. Hadd mondjam azt, hogy Önöknek igen komoly szövetségesei vannak Magyarországon. Szarka történész úr említette az egyház képviselőit, említette a szellemi élet képviselőit, a tudományos élet képviselőit, és bátorkodok megemlíteni: bennünket, politikusokat is.

Bővebben...
 
La susujasli kanna - A fülemülés kanna PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Japán népmese   
2016. november 21. hétfő, 15:25

Sas jekhfar jekh barvalo sheftari, kon bares kamelas sakofelo, so shukar-i.  Kanak fajindas les variso, chi sunundas pe kodo le love thaj e vrama, hoj lesko t’avel kodo. Jekhfar, kanak po drom phirdas mashkar duj fore, ande jekh cino gav sama las jekh kirchima, thaj andre gelas kothe. Xaben manglas, thaj sar azhukardas hoj gata te kerdyol kodo, ando kolco sama las jekh cini mesalya. Pe kodi tordyilas jekh xarkuni kanna, soski forma bares shukar sas. Sar dikhlas vi majpashal, kade dichilas, hoj lako avruno rig thuvali-j, ba tela o thuv blage disura dichile. Jekh luludyarde kashteske leniji zeriline opre, andej muglya xasarde luludya, thaj pe le kashteski kranzha jekh gilyabardi chiriklyi beshlas. Kasavo axtom sas kadi, hoj o sheftari pharo dyi las thaj kothe akhardas peste le kirchimaris.

Bővebben...
 
Ki lehet-e szorítani közülünk a cigányságot? PDF Nyomtatás E-mail
Írta: dr. Halák László   
2016. november 13. vasárnap, 18:42

Levél Rostás - Farkas György részére,  a Közös Út Baráti Kör megalakulása alkalmából:

Kedves Testvérem, Kedves György!

Évszázadok óta élünk együtt, modern szóval élve „hungarikummá” tették, a világszerte magyar cigányzenének elfogadott zenét, amely nem a cigányság népzenéje, hanem a magyarság nagyon színvonalas „műzenéje”. A cigányság művelhetetlenségét állítják azok, akik közül a többség a „Kodály módszer” hazájában egy oktávot sem tudna leütögetni a zongorán, miközben a cigánygyermekek „ hegedűbe öltözve” nőttek fel és se szeri se száma nem volt a világszerte híres zenészeknek.

Bővebben...
 
"Ahol másként fogan a gondolat" PDF Nyomtatás E-mail
Írta: dr. Dányi László   
2016. november 10. csütörtök, 10:53

Figyeljetek, szívtől szívig szokott szólni! Rostás - Farkas György Napkeltétől napnyugtáig versben és prózában című kötetéről:

Nem a költők ideje ez a mai magyar valóság, amikor jószerivel már csak a tettnek van súlya, a szónak, a betűnek szinte nincs is. Ő mégis kitartóan, hazájának, Magyarországnak rendületlenül versel, hiszen cigány, újkígyósi cigány. Legújabb, sokadik kötetének a címe: Napkeltétől napnyugtáig – versben és prózában.

Bővebben...
 
Beszélgetés Ördögh Szilveszter íróval PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Gy. Dobos Marianne   
2016. október 31. hétfő, 17:30

...mert gyűlöltem, mert utáltam az élettelen életet, a hamis törvényű rendet. Gyűlöltem, mert arra kényszeríti az embereket, hogy ne lehessenek egyenlőek, mert megosztja őket kicsikre és nagyokra, szegényekre és gazdagokra, okosakra és butákra, egészségesekre és nyomorékokra, elégedett és elégedetlen ostobákra. ...Mert arra kényszeríti az embereket, hogy ne lehessenek emberek, csak elporladó valakik.„"

(Jézus monológja Ördögh Szilveszter Koponyák hegye című regényéből)

Bővebben...
 
Cigányok az 1956-os forradalomban PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Eörsi László   
2016. október 23. vasárnap, 19:49

A KUTATÁS MÓDSZERTANI PROBLÉMÁI

A ránk maradt forrásanyagból csak ritkán tudhatjuk meg, hogy a forradalmárok közül kik voltak romaszármazásúak (vagy más nemzetiségiek). A Kádár-korszakban keletkezett iratokban (belügyi iratok és egyéb levéltári forrásokban) ugyanis az etnikai hovatartozást nem tüntették fel. Honnan indulhat ki tehát a tudományos vizsgálódás?

Bővebben...
 
Muszáj volt, hogy a cigányoknak szárnyuk nőjön PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Csepregi János   
2016. október 11. kedd, 16:08

Rostás-Farkas Györggyel a cigány kultúra múltjáról és jelenéről Csepregi János beszélget:

Ön 2001-ben vetette papírra az alábbi mondatot: „Olyan országban szeretnék élni, ahol nem csak a madarak, halak és a fák védettek, hanem a kisebbségek "Mint költő és műfordító, mint a cigányságért magát felelősnek érző ember, hogyan látja: öt esztendeje megfogalmazott vágya és mindennapjaink valósága között csökkent-e a távolság akár kulturális, akár szociális téren?

— Ezt a kérdést magam is feltenném, ha most én ülnék a másik oldalon. A vágyam megmaradt. Nem mondok újdonságot azzal, hogy Magyarországon a cigányok a társadalom peremén tengetik nyomorúságos életüket. Pedig úgy érzem, több oka is lenne, hogy végre több figyelmet kapjanak a cigányok, nem csak mert komoly államalkotó tényezők, hanem azért is, mert olyan kultúrával rendelkeznek, ami több ezer éves múltra tekint vissza. Kétségtelenül tékozlás hagyni, hogy ezek az értékek elvesszenek. Félreértés ne essék, ezzel nem csak a nemzetiségek, például a cigányság veszít, hanem Magyarország is.

Bővebben...
 
A szerdahelyi cigányság megmentője PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Nagy Attila   
2016. szeptember 19. hétfő, 16:31

Augusztus 2-át a cigány holokauszt emléknapjaként tartják számon, annak mementójaként, hogy 1944. augusztus 2-áról 3-ára virradóan több mint háromezer cigányt gyilkoltak meg az auschwitzi haláltáborban a már menekülő SS-katonák. A Csallóközben is számos romát gyilkoltak meg a háborúban – elég csak az 1945 eleji nyárasdi eseményekre gondolnunk, amikor a Kis-Dunába lőtték a nyilasok az ógyallai romákat. Dunaszerdahelyen ezzel párhuzamosan azonban különös események zajlottak le…

Bővebben...
 
Bizonyítani igaz emberségünket PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Rostás - Farkas György   
2016. október 29. szombat, 12:34

Későn jött vendégei vagyunk a hazának. Nem volt könnyű az ide vezető út, sőt, a hazánkká vált ország lakói sem fogadtak bennünket mindig vendégként. Néha békén hagytak minket, elnézvén ottlétünket, sajátos szokásainkat, életmódunkat. Majd váratlanul meg akartak rendszabályozni minket, anélkül, hogy megkérdeztek volna bennünket, vagy hogy mi is felismertük volna saját helyzetünket, szándékainkat, akarásunkat.

Bővebben...
 
A Tanoda Platform jelentése PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2016. október 17. hétfő, 17:28

A Motiváció Oktatási Egyesület 2013-ban hozta létre a TanodaPlatform elnevezésű szak- értői csoportot, ami mára egy 86 tanodából álló tanodahálózattá növekedett. A TanodaPlatform célja egyrészt hatékony érdekképviselet megvalósítása, másrészt a hálózatépítés elősegítése, harmadrészt a tanodák munkájának szakmai támogatása, fejlesztése. E jelentés a TanodaPlatform kezdeményezés keretében készült.

Attachments:
Download this file (TP_EFOP-palyazat_jelentes.pdf)TP_EFOP-palyazat_jelentes.pdf[ ]13531 Kb
Bővebben...
 
Közös Út - kethano Drom 2016. 3.szám PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2016. október 05. szerda, 14:15

Megjelent a Közös út - Kethano Drom 2016. évi 3. száma, melyet a csatolt pdf mellékletben olvashatnak!

A tartalomból:

Attachments:
Download this file (Közös Út 2016_3 oldalpár (1).pdf)Közös Út 2016_3 oldalpár (1).pdf[ ]4092 Kb
Bővebben...
 
Gyuri, költő vagy PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Rostás Farkas György   
2016. július 29. péntek, 09:19

Történt egyszer, nagyon régen, ott Újkígyóson, ahol megláttam a napvilágot, ahol engem nagyon szerettek, és mindig szeretettel fogadtak. Azóta nagyon hosszú idő telt el, és mindig szeretettel gondolok vissza játszótársaimra, pajtásaimra, Domokos Pistára, Pallér Pityura, és még nagyon hosszú a sor.

Bővebben...
 
«ElsőElőző12345678910KövetkezőUtolsó»

4. oldal / 90
Copyright © 2018 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria