Címlap

Kiadványaink

Névjegy

Radio Romano

Lovaricko shibako grizhipe

Archív

Közös Út Baráti Kör

Csatka

Rostás-Farkas György

Blog

CTMT videók

Ki olvas minket

Oldalainkat 44 vendég böngészi

BelépésGTranslate

 

Közös Út Baráti Kör

Köszöntjük weblapunkon
ROMOLÓGIA „AKKOR ÉS MOST” PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2017. január 17. kedd, 14:32

A Pécsi Tudományegyetem BTK NTI Romológia és Nevelésszociológiai Tanszék konferenciakötetéről:

2012 tavaszán tanszékünk hagyományteremtő céllal indította útjára a Romológusok Országos Konferenciája címet viselő rendez­vénysorozatot. Az a szándék vezérelt bennünket, hogy összehívjuk az elmúlt években – lassan 15 évről beszélhetünk – nálunk tanult, vég­zett hallgatóinkat, s megszólítsuk őket; mutassák meg, merre tartanak, meddig jutottak, közülük a nem kis számú tudomány közelében ma­radt szakember min dolgozik éppen.

Attachments:
Download this file (Romológia tanulmánykötet.pdf)Romológia tanulmánykötet.pdf[ ]7196 Kb
Bővebben...
 
So vakarel amenge o Suntoiskiripe? PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Gustav Kuznecov   
2017. január 17. kedd, 14:08

Anglunes, sar te kezdyi te chambav tumenge, te putrav ari chachipe andai sunto keniva, ke so phenenas le prorokura, le Dealeski vorba, pai Tshei e Mariya.
Kamav te phenav ake so: Le Evangelistura pindiaren ande feri kody vorba savi sy iskirime andei bibliya. Ai kana vareso phendoi, no nai kodo iskirime andei bibliya, to kodo von chi len ande, ai chi dinavenles chachimaske. Phenen, kado sa paramichii. chak tume mishto jianen e bibliya, ai andei bibliya iskiriipe kalesa po parno e vorba le Devleski, savi amende ande le apostolura. Le apostolura mangen penge sytiarden ai vamen savoren, kon dinavel e bibliya, «Te las ande ai te ashunas, ai te garavas e sunto bitshady vorba» 

Bővebben...
 
Integráció, vagy szegregáció? PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Törpényi Dóra   
2017. január 05. csütörtök, 12:18

Tudunk-e továbblátni ennél?

A cigány gyermeke óvodába és iskolába járatása talán a legelső, és legfontosabb lépése a cigányok Integrálásának, vagy éppen szegregálásának.

A cigány tanulók oktatása, tanítás elég nehéz, sokrétű feladat. Itt, ezen a ponton kell megemlítenem, hogy a pedagógusok részéről, magas fokú hozzáértésre van szükség. Hiszen, hogy várjuk el a cigánygyerekektől – akik később felnőttek lesznek – hogy beilleszkedjenek, ha a pedagógusok feltűnően megkülönböztetik őket a nem cigány társaiktól.

A cigány tanulók integrálását nem kell feltűnően hangoztatni, és a kényszer terhe mellett valóra váltani. Mert az köztudott, hogy ha valakit minden áron egyenlővé akarnak tenni, de eközben folyton felhívják a figyelmét arra, hogy ő más, mint a többiek, akkor mégis hogyan várhatjuk el, hogy az a személy teljesen beilleszkedjen, és a társadalom egyenrangú, hasznos tagja legyen. De ugyan ez a helyzet a szegregációval. Miért kecsegtetik őket az egyenrangúság lehetőségével, ha végül el kívánják különíteni őket, és még jobban a társadalom peremére akarják őket taszítani.

Bővebben...
 
Harc a régi és új között - azaz ami marad az marad PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Varjú Katalin   
2017. január 03. kedd, 14:38

Miről beszélek? Megint arról, hogy a gyökerek élnek. Ez még sokáig így lesz, és  ez nem asszimiláció.  Számtalanszor fordulnak hozzám  kérdéseikkel a volt oláhcigány tanítványaim, akik ma már szülők és nagyszülők. Mi az az asszimiláció?

- Mit beszélnek rólunk állandóan a parasztok?

Bővebben...
 
Közös Út - Kethano Drom 2016.4. szám PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2017. január 02. hétfő, 07:40

 

 

Kethano drom: sar sosko politikicko organizicko inkridyol karinglesteromano manush, kethane trubuj te xutyilas amare kumpaniako samalinipe. Opre trubuj te sikavas kethane inkerde kuchimatura.

Opre trubuj te putras amare butya, amare kerimatura andaj butya majangle te shaj resas. Adyes trubuj te maras ame anda kode opre te ashuvas. Amaro romanimasko historipe kajlesko baro nyevo krizishireslas... (RFGY)

 

 

Attachments:
Download this file (Közös Út 2016_4 végleges.pdf)Közös Út 2016_4 végleges.pdf[ ]1518 Kb
Bővebben...
 
A cigányság hagyományai és szerepe a kelet-európai népek tánckultúrájában PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Martin György   
2016. december 13. kedd, 15:28

A kelet-európai cigányság tánc- és zene-folklórja az itt élő népekével több évszázados szimbiózisban alakult. Hagyományaik a kelet-európai népek kultúrájának akkor is szerves részét jelentik, ha szétszórt településeik, etnikai-nyelvi sokféleségük, sajátos társadalmi helyzetük miatt nem alakíthattak ki önálló nyelvi, kulturális, területi egységet, s így nem szólhattak bele e viharos történelmű táj amúgyis bonyolult nemzetiségi kérdéseibe.

Bővebben...
 
Az író Orsós Jakab és a zalai beások PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kardos Ferenc   
2016. december 03. szombat, 15:04

2002-ben, 82 éves korában elhunyt Orsós Jakab a magyarországi beások legismertebb írója volt. Egyesült benne a magyar íróként és a közéleti szerepet vállaló értelmiségiként kapott elismertség a roma közösségekben tisztelt „bölcs, öreg” ember alakjával (”aki meg tud szólalnia a nyelvünkön, és akire hallgatni érdemes”- mondogatták zalakarosi és nagykanizsai tisztelői).

Bővebben...
 
Gondolatok az oktatásról, a cigány gyermekek integrációjáról … PDF Nyomtatás E-mail
Írta: R. Lakatos Klára   
2016. november 26. szombat, 17:46

Egyre emelkedik a szegény családok száma, (itt nem csak a cigányokra gondolok) és az eddig is szegénységben élők, mélyszegénységben élnek. A gazdasági értelemben felfogott szegénység, szociológiai, pszichológiai, és ebből adódóan óriási kulturális szegénységet eredményez, ami kihat a gyermekek egész életére. Ha valóban az a cél, hogy a hátrányos helyzetű gyermekeknek egyenlő esélyeket biztosítsuk, akkor a lokális feltételeket nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Bővebben...
 
Az utak néhol összeérnek PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Tandari Éva   
2016. december 13. kedd, 16:28

Oláh Marával, a cigány festőművésznővel tán két hónapja ismerjük egymást. Egy rádió műsorban szerepeltem, s ő - enyhítni kívánva az előtte lévő betelefonáló gúnyos, vádló szavainak élét, s deprimáló hatását - elmesélt egy-két történetet múltbéli életéről, s biztató, bátorító szavakkal szólt hozzánk. Kedves, értő szavait megköszönendő, egy kis összeállítással leptem meg, és aztán Őt is - csak úgy mint a többi, néha még csak visszajelzést sem adó, ismeretlen ismerőst -, kishíján lelkem mélyére temettem, mint kedves, ám épp csak felvillant színfoltját utamnak, mint elszálló sóhaját lelkemnek:

Bővebben...
 
Rézi néni krompéja PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Farkas Kálmán   
2016. december 04. vasárnap, 12:48

Cudar, hófutta - hóhordta világban didergett a cigánytelep. Akadálytalanul nyargalhatott és fütyült végig a jeges szél a cigánysoron. Még csak egy kóré sem állta az útját. Csak a rongyokba bebugyolált kút körül tűnt fel olykor-olykor egy cigány asszony, gyerek, hogy vizet vigyen a szomjazóknak. Egymás ölében, összekuporogva guggoltak a viskók, az apró kerítéstelen házak, amelyek kertjei a sík szántóföldre futottak.

Bővebben...
 
Kasza alá érett - Ravasz József új könyvéről PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Pató Selam   
2016. december 03. szombat, 07:50

Szeretve Tisztelt Olvasó,

Ki most kézben tartja Ravasz József 12. önálló kötetét! Az Ön kezében most nem is csupán egy könyv nyugszik, hanem egy nyitott szív, az Időre kifeszített szövetével. Gondolatszálainak minden szava egy dobbanás -, 65 évnyi szívdobogás kvintesszenciája.

De még ennél is több: egy nép évszázadokon átperzselődő életérzése, melyet a költő önnön intellektusa fényével átvilágítva tár a világ elé. Mélységes mélyből táplálkozva, emocionálisan arra szegeződve, ahonnan elindult: a gyökerekhez, s még annál is messzebb, évtizedekkel, - századokkal; ugyanakkor olyan saját személyén túli aspektusba helyezkedve, ahonnan egyfajta idő-feletti látószögből tekinthet a múltba - jövőbe, az Idő zajló folyamába.

Bővebben...
 
A gyökerek tisztelete - Interjú Rostás-Farkas György József Attila-díjas íróval PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2016. november 26. szombat, 15:34
- Rostás-Farkas György sohasem tagadta meg a gyökereit. Milyen volt a gyermekkora, a családi életük?

Nem tagadtam meg. Sőt mindig büszkén vállaltam. Egy pici nemzet fiaként, nagy kultúra örökösének lenni dicsőség. A gyermekkorom egyszerűen gyönyörűséges volt. Nagycsaládba születtem, tizenegyen voltunk testvérek. Szüleim dolgos emberek voltak, de nehezen éltünk, sok éhes szájat kellett betömni. Ők még vándorcigányok voltak. A „haza és az út szélén vertek sátrat”, és ott tengették nyomorúságos életüket. Amikor én születtem akkoriban telepedtek le a falu szélén, Újkígyóson. Ha viccelődni támad kedvem, azt szoktam mondani; az utolsó vándorcigányok utódaként én lettem az utolsó nomád. Szüleim a ducestyi törzsből származtak, s ragaszkodtak hagyományaikhoz, cigány anyanyelvükhöz. Őseik között több vajda, törvényt tartó, tekintélyes ember volt. Viseletükben, szokásaikban is őrizték a régiek hagyományait. Apám mindig kalapban, csizmában járt. Anyám pedig kendőben és szép hosszú, kötényes ruhában.
Attachments:
Download this file (A Gyökerek tisztelete.pdf)A Gyökerek tisztelete.pdf[ ]136 Kb
Bővebben...
 
«ElsőElőző12345678910KövetkezőUtolsó»

3. oldal / 90
Copyright © 2018 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria