Címlap

Kiadványaink

Névjegy

Radio Romano

Lovaricko shibako grizhipe

Archív

Közös Út Baráti Kör

Csatka

Rostás-Farkas György

Blog

CTMT videók

Ki olvas minket

Oldalainkat 54 vendég böngészi

BelépésGTranslate

 

Közös Út Baráti Kör

Köszöntjük weblapunkon
Szatmári mandalák - R. Lakatos Klára festményeiről PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Hemrik László,   
2017. június 15. csütörtök, 20:10

Apuleius szerint a Csend egy arc nélküli ember, fején kalap, meztelen testén csupán egyetlen keresztbe vetett farkasbőr. Egész testét szemek és fülek borítják: mert kevesebbet kell beszélni, de annál többet hallgatni és látni (lásd még Cesare Ripa Iconologiáját).

Még az is megeshet, hogy nem mi nézzük Lakatos Klára rajzait, hanem a rajzokon látható szemek néznek bennünket, lelkes fecsegőket. Ideje végre elbizonytalanodnunk, zavarba jönnünk a tágra nyílt pupillák előtt. Viselkedjünk bölcsen, szálljunk magunkba, a nagyeladások helyett adjunk esélyt a valódi megértésre. Ha van egyáltalán megértés.

Bővebben...
 
Indiától - Hazáig / A történelem nyomában PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2017. június 07. szerda, 11:50

A Cigány Tudományos és Művészeti Társaság 2010-ben indította el Indiától – Hazáig – Mese és valóság című hangoskönyv-sorozatát. Első része 2010-ben jelent meg, címe: a történelem nyomában. Tartalma: a cigányság eredetmondáit, a romák történetével, a vándorlásaival kapcsolatos ismeretek és ezek nyomait őrző szépirodalmi és zenei idézetek.

Bővebben...
 
Interjú Rostás - Farkas Györggyel PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2017. június 01. csütörtök, 12:01

A Post Bellum Intézet és az 1956-os Intézet Alapítvány részére készített interjú szerkesztett változata

Az interjúkészítés helye és ideje: Kiskunlacháza, 2017. március 7.

Interjúkészítő: Kőrösi Zsuzsanna

K. Zs.: Elkezdjük a beszélgetést Rostás-Farkas Györggyel – Gyuri bácsival, ahogy kérte – 2017. március 7-én Kiskunlacházán. Azt szeretném kérni, hogy menjünk vissza az időben, amennyire vissza tud emlékezni. Meséljen az őseiről, a nagyszüleiről, a szüleiről, tehát a gyökerekről!

R-F. Gy.: Az őseim… Dédapámig tudom a történetünket.

Bővebben...
 
Akit nem szültek PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Rosts Farkas György   
2017. május 10. szerda, 10:50

A cigánytelepen már korán reggel nagy volt a ricsaj, lárma. A cigányok az egyik viskó előtt tolongtak, hangosan beszélgettek. Az öreg Fardi felesége vajúdott, gyereket várt. Az asszony nagyon rosszul volt, mert bizony már az ő korában a szülés veszélyes volt. Összejöttek a rokonok segíteni, s várták a kisbabát.

Bővebben...
 
A Romák Világnapján PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2017. április 09. vasárnap, 11:46

Beszédemet azzal a megállapítással kezdeném, mely az általam alapított Cigány Tudományos és Művészeti Társaság, valamit folyóiratunk a Kethano Drom – Közös Út jelmondata is egyben: hogy nincs más út, mint a közös. A közös út, amely a közös jövőt, biztonságot jelentheti mindannyiunk számára, éljünk a világ bármely pontján. 1971. április 8. minden cigány ember életében piros betűs nap kell, hogy legyen. Azon a nevezetes napon fogadalmat tettünk és esküt, hogy sohasem fogjuk elfelejteni, hogy mi cigányok összetartozunk.

Bővebben...
 
A József főherceg tudományos szimpózium emlékére PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Rostás Farkas György   
2017. április 04. kedd, 15:12

A Cigány Tudományos és Művészeti Társaság 1996-ban rendezte meg  4. nemzetközi tudományos konferenciáját, amelynek ünnepi jelleget, hangulatot adott a Habsburg József Károly életműve emlékét ápoló „József főherceg tudományos szimpózium".

Erre a Hadtörténeti Intézet és Múzeum dísztermében került sor, ahol  a kiváló személyiség történelmi érdemeit méltatták, mint a Magyar Királyi Honvédség megteremtőjét, s első főparancsnokát és oly sokoldalú, országos jelentőségű tevékenységét, és azt hogy  milyen kezdeményező, úttörő szerepet töltött be cigányságunk jobb megismerése és megismertetése, a nyelvészet, az értékek felmutatása területein.

Rostás-Farkas György főszerkesztő itt közölt felszólalása nemcsak a főherceg cigány tudományos és társadalmi munkásságának jelentőségét méltatja, hanem mint-egy vallomás is arról, hogy milyen mély emberi kapcsolatok fűzték a főherceghez a cigányságot és ugyanezt ő hogy viszonozta.

Bővebben...
 
Hátrányos helyzetű csoportok a közéletben és a médiában PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Rostás Farkas György   
2017. március 10. péntek, 11:38

A társadalmilag veszélyeztetett, hátrányos helyzetű csoportok, mint a cigányság is,  az elmúlt években, de legfőként az elmúlt 3 évben nem jutottak méltányos képviselethez a médiában, a közéletben. Bármennyire jogos azonban az igény, a kormány úgy tűnik, nem számol ezekkel a csoportokkal. A cigányság pedig mintha egyenesen ki lenne írva a társadalomból, a médiából.

Bővebben...
 
Lovari Ruva Pál köszöntése PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Duray Miklós   
2017. február 26. vasárnap, 13:51

Kedves Pali, ki a Lovari törzs tagjaként a Ruva nemzetségből származol, büszkén vallod, hogy cigány (roma) magyar vagy és ez természetes számodra. Nem te vagy az egyetlen, akinek ez természetes, de bár csak sok ilyen tagja lenne közösségünknek, akárcsak a múltban volt, például olyanok, akik azt mondták: "Ich bin Ungarn” még ha nem is tudtak magyarul.


Ebből talán érthető: magyarnak lenni nem etnikai, nem nemzetiségi, nem is nyelvi kérdés. Ha azt mondom: magyar vagyok, akkor egy történelmi közösséghez tartozom.

Amiből ki lehet szakadni, de letagadni nem lehet. Amit meg lehet tagadni, de cáfolni nem lehet. Amivel szembe lehet szegülni, de létezőnek kell tekinteni.

Ez így van több mint ezer éve, talán másfélezer éve. Te romaként (cigányként) vagy magyar én hugenottaként, zsidóként, németként, szlávként lettem magyar. Én már nem szeretnék más lenni, azért sem, mert neked és nekem sok közös élményünk van, ami egy közösségbe köt bennünket.

Sorsközösségbe. A magyar közösségbe, ami egyben egyetemesség is. Írásaidat olvasván gyakran éreztem úgy, mintha dikhelen át nézném magamat, gyerekkoromat, nem csak a vaskovácsolás élménye okán, aminek magam is tanúja és megélője voltam, hanem kétségeidnek és bizakodásaidnak révén is.

(Az írás Ruva Farkas Pál új kötetének ajánlásaként készült.)


 
A tehetségnek nincsen színe PDF Nyomtatás E-mail
Írta: prof. Csermely Péter   
2017. április 05. szerda, 10:42

prof. Csermely Péter üzenete elhangzott a Cigány Tudományos és Művészeti Társaság megalakulásának 25. évfordulója alkalmából megrendezett nemzetközi konferencián, 2016. februárjában.

Bővebben...
 
A czigányok mint tábori zenészek PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Markó Miklós   
2017. március 14. kedd, 11:19

1896-ban jelentette meg Markó Miklós, saját kiadásában, Czigányzenészek albuma című könyvét, amely nemcsak érdekes kuriózum a maga nemében, hanem saját kutatásai alapján – terjedelmes szócikkeivel és leírásaival – a magyarországi roma muzsikusok első komoly lexikona is a 18. századi Czinka Pannától Dankó Pistáig és a 19. századvég más nagy prímásaiig.

Az albumból egy rövid részletet közlünk az 1848–49-i szabadságharc cigány zenészeiről. A korabeli helyesírást megtartottuk.

Bővebben...
 
A varjú is énekesmadár? PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Rostás Farkas György   
2017. március 08. szerda, 12:22

A népszavazás(ok) apropójából osztom meg Önökkel gondolataimat, a saját lelkiismeretem szerint… A cigányok, az ország, a kormány és az ellenzék, a többség és a kisebbségek… Nem könnyű. Hogy miért? -, igyekszem röviden megfogalmazni.

Bővebben...
 
A cigány identitás értékközpontja PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Rostás - Farkas György   
2017. február 02. csütörtök, 15:20

Mindannyiunk számára fontos közös magyarságunk múltja, jelene és jövője. Talán ezért is hoztam létre a rendszerváltás pillanatában a Cigány Tudományos és Művészeti Társaságot, melynek alapító elnöke vagyok. Akkor eldöntöttem, hogy minden esztendőben irodalmi rendezvényeket, író-olvasó találkozókat, nemzetközi tudományos konferenciákat rendezünk, mely a romák kultúrájával és nyelvműveléssel is foglalkozik.

Bővebben...
 
«ElsőElőző12345678910KövetkezőUtolsó»

2. oldal / 90
Copyright © 2018 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria