Címlap

Kiadványaink

Névjegy

Radio Romano

Lovaricko shibako grizhipe

Archív

Közös Út Baráti Kör

Csatka

Rostás-Farkas György

Blog

CTMT videók

Ki olvas minket

Oldalainkat 45 vendég böngészi

BelépésGTranslate

 

Közös Út Baráti Kör

Köszöntjük weblapunkon
Átok és főhajtás PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Farkas Kálmán   
2015. január 21. szerda, 14:52

(Farkas Kálmán írása a Cigány Áldozatok Borsod – Abaúj-Zemplén megyei emlékművének avatására 1994-ben.)

CIGÁNYOK BOLTJA. Legtöbben így ismerték Klein Zoltán két helyiségből álló szatócsüzletét. Ott volt egy saroklakásban a hosszú, álmos, immár város Törökszentmiklós legvégén, a Kossuth és Zenész utca sarkán, éppen a cigányváros szélén. Ide jártunk kenyérért, íróért. Itt vásároltuk a medvecukrot, a petrót, mindent, mindent, amire szükségünk meg pénzünk volt.

Bővebben...
 
A jazz-legendák folytatódnak PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Nyári Sárkány Péter   
2015. január 21. szerda, 14:14

A Közös Út - Kethano Drom most induló rovatában a legendás cigány zenészdinasztiák fiatal generációját szeretnénk bemutatni, akik örökösei, továbbvivői, egyben megújítói a cigány zenei hagyományoknak.

Első alkalommal két legendás zenész család (Nyári – Egri) leszármazottját, Egri János  Juniort mutatjuk be. A fiatal művészt legutóbb a Jazz Showcase sorozat ,  a konzervatórium jazz tanszaka végzős növendékeinek koncertjén,  a MÜPA-ban hallhattuk...

Bővebben...
 
Boldog Ceferino - a boldoggá avatott cigány vértanú PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Dr. Székely János   
2015. január 21. szerda, 12:36

Ceferino az első olyan cigány, akit a katolikus egyház boldoggá avatott. Szimpatikus, nagylelkű ember volt, akit már életében a cigányok polgármesterének, a cigányok védőszentjének neveztek.

Bővebben...
 
Kísérleti alany - Részlet a Narvalo című regényből PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Guy Pierre GENEUIL   
2015. január 17. szombat, 08:20

Részlet a szerző Narvalo című életrajzi ihletésű könyvéből:

... Royallieu-ban, a táborban a németek folytattak orvosi kísérleteket. Kis mértékben, de kísérleteztek, és mindezt francia orvosok segítségével. Ezt is tudni kell. A bizonyíték erre, a soha el nem múló hegek rajtam. Egyik, a kisebb, a jobb mutatóujjamon és a másik, nagyobb, ma kb. 15 centiméter, és igen összevagdalva, a bal alsó karomon.

Bővebben...
 
20 éve történt - Interjú Rostás - Farkas Györggyel PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Rácz Lajos   
2015. január 05. hétfő, 06:44

20 éve történt címmel a Közös Út - Kethano Drom archív anyagait feldolgozó sorozatot indítunk azzal a nem titkolt céllal, hogy a múlt tükrében jobban megérthessük a cigányság közéleti és politikai képviseletének lehetőségeit. A sorozatban most elsőként egy Rácz Lajos által készített interjút idézünk, melyet Rostás – Farkas Györggyel, a Fővárosi Cigány Kisebbségi Önkormányzat első elnökével készített 1996-ban. (Megjelent a Közös Út – Kethano Drom 1996/4. számában.)

Bővebben...
 
Közös Út - Kethano Drom 2014/4. szám PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2014. december 24. szerda, 08:41

Megjelent a Közös Út - Kethano Drom ez évi utolsó lapszáma. Szerkesztőségünk ez úton kíván áldott, békés ünnepeket minden Kedves Olvasónknak!

Attachments:
Download this file (Közös Út 2014_4 végleges (1).pdf)Közös Út 2014_4 végleges (1).pdf[ ]1266 Kb
Bővebben...
 
Hogyan lehet szolgálni a cigány közösségekben? PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2014. december 19. péntek, 15:17

Szerkesztőségünk levelet kapott a református egyház cigánymissziós központjának munkatársaitól dr. Hadházy Antal Vak vezet világtalant című cikkének honlapunkon való publikálásával kapcsolatban:

Idézet a levélből:

"Megdöbbenve és szomorúan olvastuk, hogy a kethanodrom.hu közölte Hadházy Antal írását a református egyház cigánymissziós lelkésztovábbképzésének híréről.
Mivel mindenfajta nyilatkozatháborút, amely nem szolgálná közös utunkat a cigánysággal, el szeretnénk kerülni, úgy gondoltuk, hogy legjobb válasz a cikk negatív állításaira, ha átküldjük Önöknek a ciganymisszio.reformatus.hu beszámolóját erről a szakmai eseményről, amelyen több mint negyvenen vettek részt, és amelyről minden érintett nagy elismeréssel nyilatkozott...."

A pártatlan tájékoztatás szellemében az alábbiakban közöljük az említett továbbképzésről szóló beszámolót:

Bővebben...
 
Nemzedékek és amnézia emlékezet PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2014. december 19. péntek, 09:44

A Bálint Ház nagytermében különleges kiállítás tekinthetünk meg, amely mind módszertanában, mind tematikájában is tanulságos lehet a múzeumok számára. A Nemzedékek és amnézia emlékezet című kiállításon bemutatott alkotások létrejöttét fél éven keresztül művészettörténészek, esztéták, építészek és történészek előadásai előzték meg, amelyeket a művészek is meghallgattattak, majd az így elkészült művek között egy tudományos konferencia zárta a holokauszt emlékezettörténetére reflektáló projektet.

Bővebben...
 
Még cifrább Kalotaszeg PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Erdélyi Eszkimó Péter   
2014. december 30. kedd, 05:49

„Tiszteletreméltó, hogy a cigányok megmerik jeleníteni saját kultúrájukat és vágyaikat”

A hivatalos adatok szerint napjainkra már több mint száz cigány palota nőtt ki Bánffyhunyad ősi földjéből. A megannyi, mesebeli mézeskalácsházra hajazó épületről és lakóiról azonban nem csak az átutazók, de még a helybéliek is alig tudnak valamit. Az abszurd mendemondák pedig még titokzatosabbá, sőt félelmetesebbé teszik a palotás cigányok zárt közösségét.

Bővebben...
 
Az utolsó zsidó PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Erdélyi Eszkimó Péter   
2014. december 23. kedd, 03:05

Füstté vált életekről üzennek az ajtófélfákból kivájt mezúzák

Bánffyhunyadról legtöbbünknek a Disneyland világát idéző cigánypaloták jutnak eszünkbe. Pedig 1944-ig a kalotaszegi parasztvilágot egy boldog zsidó közősség tette még színesebbé, gazdagabbá, hiszen a mezőváros minden ötödik polgára volt zsidó. A deportálások kerek évfordulója okán kerestem fel ezt a település, ahol a hajdanvolt zsidó világ színes mozaikcserepeire leltem. 

Bővebben...
 
Zarándoklat a holokauszt roma áldozatainak emlékére PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2014. december 19. péntek, 10:06

A Roma Holokauszt áldozataira emlékeztek a Cigány Tudományos és Művészeti Társaság zarándoklatán résztvevők. A Cigány Tudományos és Művészeti Társaság az holokauszt 70. évfordulójának évében rendezvénysorozattal emlékezett meg az áldozatokról.

Bővebben...
 
Kalotaszegi Las Vegas - Kalandozás a kalderás cigányok naiv mesevilágában PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Erdélyi "Eszkimo" Péter   
2014. december 08. hétfő, 12:08

Bánffyhunyad, Kalotaszeg fővárosa évszázadokon át pompásan faragott parasztházairól és mesebelien díszített kazettás mennyezetű középkori templomáról volt nevezetes. Az utolsó két évtizedben azonban a városka szinte teljesen új arcot öltött. Mára már a száznál több feltűnően díszített cigány palota határozza meg a külsejét. Olvasóinkat Rézműves Picu, a legtiszteletreméltóbb helyi cigány palotatulajdonos fogadta a befejezés előtt álló villájában.

Bővebben...
 
«ElsőElőző12345678910KövetkezőUtolsó»

10. oldal / 90
Copyright © 2018 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria